Burgemeester Petter: ‘Er was geen sprake van directe dreiging’

8

BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Frank Petter wist vanaf september dat een Syriër die verdacht wordt van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië rondliep in Bergen op Zoom, maar volgens Petter was er geen sprake van een directe dreiging. “Zodra er aanwijzingen zijn of bewijs is dat personen een aanslag aan het voorbereiden zijn dan wel uit willen gaan voeren, wordt er direct ingegrepen en worden de personen aangehouden. In deze casus is dit niet gebleken.”

De politie heeft op 28 november vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. De Syriër in Bergen op Zoom zou in de periode 2012-2015 hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida. Samen met een andere Syriër is hij in 2015 naar Nederland gereisd. Hij is het land binnengekomen als statushouder en hij is ook op die manier behandeld. Wel hebben de veiligheidsdiensten hem goed in de gaten gehouden. De veiligheidsdiensten hebben volgens Petter deze casus goed opgepakt. “Ze hebben onderzoek gedaan en wanneer er genoeg bewijs was om de persoon aan te houden, dit gedaan. Daarbij hebben ze mij op de hoogte gehouden over de voortgang.”

Lijst Linssen en de VVD kropen meteen in de pen om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Zo stelde Lijst Linssen voor dat justitie asielzoekers (vanaf 16 jaar) uit o.a. Syrië maar ook Somalië aan een nadere screening gaat onderwerpen. Onnodig volgens de burgemeester. “Ik ben van mening dat de asielprocedure zoals deze nu is ingericht voldoet en dat de wet- en regelgeving de opsporingsdiensten genoeg bevoegdheden biedt om hun werk goed te kunnen doen.”

Ook Barry Jacobs (VVD) zette zijn vraagtekens bij de opgepakte terreurverdachte. “De recente arrestatie is aanleiding genoeg om onze zorgen kenbaar te maken en meer te willen weten over eventuele risico’s voor de Bergse samenleving. Het verbaast ons dat de arrestatie zo lang op zich heeft laten wachten.” De burgemeester legt dan ook uit dat het noodzakelijk is om hier uitgebreid onderzoek naar te doen om te kunnen achterhalen of hier ook daadwerkelijk sprake van is. “Dit kost uiteraard tijd, maar de afgelopen maanden ben ik zeer goed op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek. De veiligheidsdiensten hebben goed hun werk kunnen doen.” Petter heeft regelmatig benadrukt dat de veiligheid van zijn inwoners heel belangrijk is.

8 reacties

  1. Ruud Van de Laar

    Nee…..natuurlijk niet, Petter. Die was hier gewoon aan het “chillen”
    Net als die dealers op de Boulevard…..toch ?????
    Man man man…..haal je harses toch eens uit het zand !!

Algemeen