Afbeelding
Foto: Kristian de Winter

Defensie geeft startschot bouw treinenfabriek SGB in Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Normaal gesproken is de Genie, het ondersteuningsdetachement 102 constructiecompagnie, niet per se het eerste legeronderdeel waar je aan denkt als het over schieten gaat. Toch geven zij het startschot bij de bouw van de treinenfabriek op het museumterrein van de Stoomtrein Goes Borsele (SGB).

De treinenfabriek, een grote hal die de Stoomtrein Goes Borsele in 2017 uit Rotterdam liet transporteren naar Goes, wordt herbouwd. Een operatie van flink formaat, maar in de ogen van de SGB-vrijwilligers is het gebouw dat zeker waard. Ooit gebouwd door de bekende fabrikant van spoorwegmaterieel Allan en later gebruikt als werkplaats van de RET, draagt het gebouw een rijke spoorweghistorie met haar mee. Daar komt nu een nieuw hoofdstuk bij. Na herbouw krijgt het gebouw een functie als museumgebouw waarin materieel van de SGB tentoongesteld staat. Daarnaast kunnen bezoekers vanuit het gebouw instappen in de treinen richting Hoedekenskerke.

Samenwerking

Na veel werk achter de schermen is recent de omgevingsvergunning aangevraagd voor de opbouw van de treinenfabriek. Daarmee is ook het moment aangebroken dat de voorbereidingen zich naar buiten verplaatsen. 

Eerste actie: het ter controle uitleggen van de stalen spanten die op dit moment nog in twee Romney-loodsen opgestapeld liggen. Om deze omvangrijke klus te klaren heeft de SGB een hulpvraag neergelegd bij de Genie. Deze legereenheid was direct enthousiast en ziet de aangeboden hulp als een prima manier om de kennis en kunde van haar personeel op locatie te trainen. Op deze manier profiteren beide partijen van de unieke samenwerking. Naast inzet van personeel, is het ook de bedoeling eigen materieel in te zetten. Het terrein van de SGB, en het naastgelegen voormalige AZC-terrein, kleuren dus voor even groen.

Kijken

Tijdens de meivakantie rijdt de stoomtrein ook op dinsdag (30 april) en woensdag (1 mei). Bezoekers kunnen op die dagen, zij het vanaf gepaste afstand, de werkzaamheden bekijken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief