Wethouder Arno Witkam (r) geeft René Ars en Elina Janse een insectenhotel cadeau.
Wethouder Arno Witkam (r) geeft René Ars en Elina Janse een insectenhotel cadeau. Foto: Britta Janssen

Hertenkamp ‘s-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

Door: Britta Janssen Algemeen

‘s-HEERENHOEK - “We hebben er een paar huisdieren bijgekregen”, vertelt Elina Janse uit ‘s-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. “We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen.”

Wethouder Arno Witkam deed Ars en Janse bij de ondertekening een insectenhotel cadeau namens de gemeente Borsele. “We zijn blij dat zij de zorg voor de herten en het hertenkamp op zich nemen”, vertelde de wethouder. “Dit is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. We hebben bijvoorbeeld al inwoners in Baarland die bloembakken verzorgen, maar dit is een groot participatieproject.”

‘Ik kom hier al dertig jaar’

Ars en Janse stapten zelf naar de gemeente met een plan om het beheer over te nemen. Borsele reageerde daar positief op. Het bedrag dat zij vroeger spendeerde aan het hertenkamp gaat nu naar de nieuwe beheerders. Vorig jaar was er sprake van dat hertenkampen in Nederland op termijn zouden moeten sluiten, maar dat idee is teruggedraaid. Mede hierdoor en door het zoeken naar de juiste contractvorm, duurde het even voordat het beheer kon worden overgedragen, legde de wethouder uit. Ars en Janse zijn blij dat het nu zover is. “Ik kom hier al dertig jaar”, verklaarde Ars zijn betrokkenheid bij het kamp. Ook zijn buurvrouw is er al ruim twintig jaar te vinden. Ze zetten zich graag in voor het hertenkamp, omdat het een plek is voor ontmoeting, plezier en educatie. “Een park zonder levende haven is toch een stuk minder aantrekkelijk”, aldus Janse.

Meer dieren

De hoeveelheid werk die het beheer met zich meebrengt, valt volgens haar mee. “We zullen er elke dag naartoe gaan om de dieren te voeren en verder is het de stal uitmesten, dat kan iedereen. Als we hulp nodig hebben, zijn er vrijwilligers op wie we een beroep kunnen doen.” Er lopen nu vier herten rond in het kamp. “Eén vrouwtje en drie bokken en ze zijn allemaal gezond”, aldus Janse. “Het vrouwtje is drachtig en bevalt in juni. Misschien dat we daarna dieren ruilen, want het is beter om maximaal één bok te hebben.” 

Een strook grond van vijftien meter achter het hertenkamp, waar nu het koolzaad volop in bloei staat, komt op termijn bij het hertenkamp, zodat de dieren meer ruimte krijgen. De nieuwe beheerders willen ook andere dieren in het hertenkamp plaatsen. “We kijken nog welke dieren bij de herten passen.”

Klos

Witkam liet weten dat Borsele het hertenkamp zonder burgerparticipatie zelf zou blijven beheren, maar dat het mooi is dat omwonenden die taak nu op zich nemen. “Het hertenkamp heeft sociale waarde. Veel mensen wandelen hier, kinderen gaan de herten voeren. Nu de buren het beheer overnemen, wordt het echt van de burgers. Ik woon hier zelf ook, dus misschien ben ik ook wel een keer de klos om te helpen, haha.”

Mara en Elin gaan graag kijken bij de hertjes.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief