Baroniespoor houdt weer open dagen

1

ETTEN-LEUR – De leden van Baroniespoor uit Etten-Leur hebben de voorbije winterperiode gebruikt om druk aan hun modelspoorbanen te werken. Traditioneel is het begin van het voorjaar het moment om de resultaten van die inspanningen aan het publiek te tonen.

Baroniespoor houdt daarom in het weekend van 25 en 26 maart weer de jaarlijkse modelspoordagen. Locatie is het gebouw van de voormalige Praxis aan de Grauwe Polder 50 in Etten-Leur. Geïnteresseerden zijn op beide dagen welkom tussen 10.00 en 16.00 uur en de toegang is gratis.

NS station
Tijdens deze open dagen is te zien dat modelspoorhobby meer is dan alleen met treintjes spelen. Zo wordt door de leden nog steeds hard gewerkt aan het NS station van Breda en omliggende straten. Op schaal van 1:87 wordt op basis van archieftekeningen en oude foto’s de situatie uit 1927 exact nagebouwd.

Met deze baan was Baroniespoor vorig jaar ook aanwezig bij de openingsfeesten van het nieuwe NS station in Breda. Mensen die dat gemist hebben of deze baan nog eens willen bekijken, krijgen dit weekend de kans daartoe.

Bedienen
Tijdens de open dagen toont de vereniging ook een zeventien meter lange bergbaan op schaal 1 : 160. Op deze baan rijden internationale en lokale treinen, maar zwoegt ook een tandradtrein de berg op en af. De mini toeristen kunnen ook met een fraaie kabelbaan die berg op.

Verder zijn er nog verschillende andere modelspoorbanen waarop kleinere en grotere treinen hun rondjes rijden. Voor de kinderen wordt een rangeerbaan opgesteld waarop ze zelf de treinen en wissels kunnen bedienen. Als ze dat goed doen, krijgen ze een heus rangeerdiploma.

Treinendokter
Wie zelf thuis nog een trein ergens in de kast heeft liggen en deze nog eens wil zien rijden, kan deze gerust meenemen naar de modelspoordagen om op de clubbanen zijn werk te laten doen. En mocht de trein het onverhoopt af laten weten, dan krijgen de treinendokters van Baroniespoor hem mogelijk weer aan de praat.

1 reactie

Algemeen