Jeugdcultuurfonds Brabant slaat vleugels uit in Etten-Leur

0

ETTEN-LEUR – Met een feestelijke kick-off bijeenkomst in de kleine theaterzaal van Nieuwe Nobelaer heeft de gemeente Etten-Leur zich woensdag aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Brabant. Door dit initiatief worden kinderen uit gezinnen in Etten-Leur met een krappe portemonnee nu ook in de gelegenheid gesteld om samen muziek te maken, toneel te spelen of te dansen met vrienden.

De bijeenkomst werd opgeluisterd met een optreden van Jens, Rik, Siem en Boet van muziekschool Toon van den Maagdenberg en van de musicalklas van Nieuwe Nobelaer. Tussendoor legden vertegenwoordigers van de participerende partijen het belang van het Jeugdcultuurfonds uit. Zoals wethouder Jan van Hal van de gemeente Etten-Leur, dat 15.000 euro in het fonds stopt. “Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol voor een kind op weg naar volwassenheid”, aldus Van Hal.

Cheque
De Rabobank Foundation ondersteunt de samenwerking met een gift van 2.500 euro. Directeur Ger de Weert van Rabobank West-Brabant Noord overhandigde tijdens de bijeenkomst de symbolische cheque aan Jan Franken, penningmeester van Jeugdcultuurfonds Brabant.

“De Rabobank Foundation is een stichting die wij binnen de Rabobank hebben opgericht om een groot deel van de winsten die we jaarlijks maken terug te ploegen naar maatschappelijke projecten”, aldus De Weert. “Wij zijn geen beursgenoteerde onderneming, wij zijn een coöperatie. Dat betekent dat een deel van de opbrengsten van de coöperatie, de winst, terug gaat naar de leden.”

Steentje
De Rabobank Foundation is eigenlijk een landelijke stichting, die voor een groot deel werkt voor projecten die te maken hebben met verbetering van leefomstandigheden voor mensen in de derde wereldlanden. “Maar”, aldus De Weert, “ook gaat een groot deel naar projecten in Nederland. Zo ook de projecten die door het Jeugdcultuurfonds zijn ingericht. Daarnaast steunen we ook nog het Jeugdsportfonds en de Stichting Leergeld. Dat doen we omdat het in onze maatschappij niet vanzelfsprekend is dat elk kind in aanraking komt met cultuur. Soms zijn daarvoor belemmeringen in de sfeer van inkomen. Dan is juist het Jeugdcultuurfonds erop gericht daar een steentje aan bij te dragen.” De Rabobank Foundation stelt daar landelijk gezien in totaal 385.000 euro voor beschikbaar.

Etten-Leur is de zeventiende gemeente in Noord-Brabant die aansluit bij het Jeugdcultuurfonds. In het gebied van Rabobank West-Brabant Noord is het na Moerdijk de tweede gemeente. Ger de Weert: “Een paar jaar geleden mocht ik in Moerdijk een cheque overhandigen. Ik hoop het ook nog een keer te doen in Halderberge.”

Push
Volgens Jan Franken is het bijzonder dat het Jeugdcultuurfonds Brabant ook hier in Etten-Leur zijn vleugels uit kan slaan. “Kinderen die dansen en muziek maken staan beter, gezelliger en gelukkiger in het leven. Een op de tien kinderen in Brabant groeit op in een huishouden met een laag inkomen. De ouders hebben vaak te weinig geld om hun kinderen te laten deelnemen. Het Jeugdcultuurfonds kan kinderen hierin een belangrijke push geven.”

Het fonds is in 2014 van start gegaan, eigenlijk als stimuleringsmaatregel voor gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners. “We zien in Etten-Leur dat er heel veel partijen, onder andere vanuit cultuur, vanuit onderwijs en vanuit Surplus, met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen bereikt worden om die deelname aan culturele activiteiten mogelijk te maken.” Ilse Jaspers treedt in Etten-Leur op als intermediar voor die partijen. “Als Jeugdcultuurfonds Brabant kunnen wij niet in al die gemeenten onze aanwezigheid laten blijken. We hebben nu dankzij bijdragen van de gemeente, de Rabobank en de provincie (7.500 euro), in totaal 25.000 euro beschikbaar voor de kinderen in Etten-Leur. In de prakrijk betekent dit dat we toch al gauw zeventig tot negentig kinderen in armoedesituaties kunnen bereiken”, besluit Franken.

Comments are closed.

Algemeen