Stichting Hartveilig Etten-Leur is een feit

1

ETTEN-LEUR – De oprichting van Stichting Hartveilig Etten-Leur is een feit. Initiatiefnemer Wim van Ruyven deed eerder een oproep aan aspirant-bestuursleden om zich te melden. De nieuwe organisatie wil bevorderen dat alle defibrillatoren die extern hangen in Etten-Leur voor iedereen bereikbaar worden en niet alleen binnen openingstijden van gebouwen. Ook gaat de stichting AED’s aanschaffen door middel van donaties, schenkingen en subsidies.

Deze zomer werkt de organisatie verder aan het vormgeven van het plan van aanpak. Daarvoor wordt overlegd met bedrijven en de gemeente. Bij het initiatief voor Hartveilig Etten-Leur sloten eerder Jack Konings en Piet Rentmeester aan. Zij blijven ook actief als vrijwilliger voor de stichting. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Eric Tak en door Paul van der Neut, Leo Hoogeveen en Dylan Raats: “Ons belangrijkste doel is om zes-minuten-AED-zones te verwezenlijken in Etten-Leur.”

Niet verkroppen

De bestuursleden die zijn opgestaan konden het niet verkroppen dat er ook maar één Etten-Leurenaar is die onnodig overlijdt aan een hartprobleem, omdat er geen stichtingsbestuur was. Daarom hebben zij besloten om de kar te gaan trekken. Volgens voorzitter Tak is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen voor dit soort belangrijke initiatieven: “Ik ben Wim van Ruyven dankbaar dat hij de noodklok heeft geluid. 24 uur bruikbare AED’s op maximaal zes minuten is een uitdaging die wij graag aangaan.”

Burgerhulpverleners

Defibrillators worden gebruikt om een persoon met een hartstilstand een elektrische schok te geven. De AED wordt gebruikt naast de hartmassage en reanimatie. Alleen speciaal opgeleide vrijwilligers mogen deze kastjes gebruiken. Deze burgerhulpverleners krijgen vanuit de meldkamer een oproepje om zich naar het slachtoffer te haasten en te starten met reanimeren of een AED te gaan halen. Vaak zijn deze vrijwilligers sneller ter plaatse dan een ambulance. Elke dag sterven 35 personen in Nederland aan een hartstilstand. Snelle hulp kan dan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

FOTO PIXELAWAY/SHUTTERSTOCK

1 reactie

 1. Rene Rene

  Hoe sympathiek ook. De stichting Hartveilig in Etten-Leur zou natuurlijk volledig overbodig moeten zijn. Het is van de gekke dat de veiligheid en welzijn van de bewoners van Etten-Leur afhankelijk moet zijn van donaties en schenkingen. Etten-Leur zelf draagt maar € 750 euro bij aan deze stichting zoals bleek tijdens de raadsvergadering van 10 juli j.l. Er wordt een stichting in het leven geroepen om Etten-Leur veiliger te maken. Dat is een taak van de gemeente en niet een particulier initiatief!

  Daar werd terloops ook medegedeeld dat het gemeentehuis 44 multisplit afvalbakken aanschaft van maar liefst €680 per stuk. Dat is bijna 30.000 euro, alleen voor de aanschaf van vuilnisbakken, legen en verwerken zit daar nog niet bij inbegrepen. Er gaat hier een slimme ondernemer veel geld verdienen. Jaren geleden moesten aan alle bermplaaltjes in de gemeente reflectortjes gehangen worden om wilde dieren af te schrikken (!) Daar verdiende toen een slimme ondernemer ook kapitalen mee, gemeentes betaalden grif en het bleek achteraf nutteloos te zijn. Dit lijkt een herhaling van zetten.

  Tijdens de raadvergadering wilde raadslid Vissers (D66) niet praten over deze aanschaf. Hij vond dat het best over gelaten kon worden aan degenen die er verstand van hebben en de raad moest zich niet met deze details (!) bemoeien. En Raadslied Wierma (PvdA) vond dat er uitleg nodig was om de kiezer te overtuigen maar was ook niet tegen de aanschaf. Als je het achteraf uit moet leggen heb je echter iets niet goed gedaan. En hoe leg je een prullenbak uit van 680 euro?

  Er is dus genoeg geld (en bereidheid om het uit te geven) om voor 30000 euro prullenbakken te kopen maar om AED’s te plaatsen moet een stichting om geld gaan bedelen. Voor die 30000 euro kunnen theoretisch ook rond de 15 AED’s aangeschaft worden. (Een zoekopdracht op google leert dat de prijs van een AED ligt tussen 1500-2500 euro).

  Het verbaast mij dat niemand de geldverspilling aan de ene kant en de minimale bijdrage van de gemeente aan de andere kant opmerkt en daar op wijst.
  Ik acht de veiligheid van de inwoners van Etten-Leur vele malen hoger dan het milieuvriendelijk weggooien van een koffiebekertje in het gemeentehuis.

  R.J.M. Stoops
  Etten-Leur

Algemeen