Wethouder voorziet laatste lantaarnpaal van witte LED-lamp

0

ETTEN-LEUR – Wethouder Jan van Hal heeft donderdag in de Thorbeckelaan in Etten-Leur de laatste van 1.400 lantaarnpalen met een officieel tintje voorzien van een witte LED-lamp.

In oktober en november vorig jaar heeft de gemeente Etten-Leur bij deze 1.400 lantaarnpalen de oude gele lampen vervangen door witte LED-lampen. Dat is gebeurd in het kader van duurzaamheid.

Veiligheid
Vroeger was het gele licht dat in de lantaarnpalen zat de meest energiezuinige lamp. Maar inmiddels zijn er allerlei nieuwe technieken. Deze nieuwe LED techniek kost minder energie. Verder is gebleken dat wit licht het veiligste is, zowel op het gebied van verkeersveiligheid als sociale veiligheid. Wit licht geeft een betere zichtbaarheid en kleurherkenning.

Dimmen
Hoe later het op de avond is, hoe minder fel het licht wordt. Midden in de nacht, wanneer er minder verkeersintensiteit is, dimt het tot bijna de helft. Dit blijft wel op een acceptabel niveau om verdachte activiteiten op te merken. Door het dimmen wordt er ook minder stroom verbruikt. FOTO GEMEENTE ETTEN-LEUR

Comments are closed.

Algemeen