Zwanentranenkoor sluit viering twintigjarig bestaan af met concert

0

ETTEN-LEUR – Als afsluiting van het jaar waarin het inmiddels wijd en zijd bekende Zwanentranenkoor uit Etten-Leur zijn twintigste verjaardag viert, wordt op zaterdag 9 december door het gezelschap een concert georganiseerd in de aula van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE). Een concert met het Nederlandstalige levenslied, oud Hollandse liederen en Nederlandse liedjes van het populaire genre.

Het was begin 1997 toen het idee ontstond voor het Groot Leurs Zwanentranenkoor. Kasteleinsvrouw Marianne Jongenelis van café De Zwaan was ter ore gekomen dat in Oosterhout een jaar eerder een smartlappenkoor was opgericht en vond dat dit in Etten-Leur ook mogelijk moest zijn. De naam was er snel en een advertentie in de Etten-Leurse Bode scoorde al meteen de eerste tien leden. Al gauw groeide dit aantal verder aan naar 45.

Corry Konings
De naam werd al snel ingekort tot Zwanentranenkoor en op 30 maart 1997 was de oprichtingsvergadering een feit. De bekende dirigente Dieneke Bicknese-de Rhoter werd bereid gevonden het koor muzikaal op weg te helpen.

Het allereerste optreden, al een paar maanden na de oprichting, was in het toenmalige St. Elisabethshuis, tegenwoordig Het Anbarg geheten. Het koor speelde in haar eerste jaar ook in het voorprogramma van Corry Konings die in Etten-Leur optrad bij de opening van het jaarlijkse Smartlappenfestival, waar alles draait, speelt, zingt en swingt om het Nederlandstalige lied.

Kwaliteit
In augustus 1998 kreeg het Zwanentranenkoor in de persoon van Cor van Rooy een nieuwe dirigent. Mede ook door de uitbreiding van de muzikale ondersteuning (vijf accordeonisten) steeg de kwaliteit in de jaren na de oprichting aanmerkelijk. Door toedoen van Van Rooy ging het koor meerstemmig zingen (sopranen/alten/tenoren/bassen).

Na zijn overlijden, begin 2015, heeft Kees van Vught het dirigentenstokje overgenomen. “Na een jaar van inwerken en repertoire leren kennen, arrangeert Kees nu ook liedjes voor ons en zijn we driftig bezig ons repertoire op te schonen en aan te vullen met nieuwe liedjes”, meldt voorzitter Bart Hoek. Voor de koorleden, die een keer per week op woensdagavond repeteren, is kwaliteit belangrijk, maar het plezier staat op de eerste plaats.

Balans
Vandaag de dag telt het Zwanentranenkoor zo’n tachtig leden. Hoek: “De balans is redelijk goed. Wel kunnen we nog mannen, zowel tenoren als bassen, en sopranen gebruiken.” Verder is er nog plaats voor een accordeonist, een drummer of gitarist ter versterking van de begeleidingsgroep. De voorzitter omschrijft het Zwanentranenkoor als zeer laagdrempelig. “Het plezier om samen te zingen staat voorop en de sociale samenhang is zeer groot.”

Samen
Het gratis toegankelijke concert op zaterdag 9 december in de aula van de KSE begint om 19.30 uur en wordt gegeven samen met het Westhoeks Mannenkoor uit Klundert, dat ook onder leiding staat van Kees van Vught. Op deze avond worden voornamelijk liedjes ten gehore gebracht worden die door Van Vught zijn gearrangeerd of oudere liedjes die door hem van een nieuw jasje zijn voorzien. In verband met de dan naderende feestdagen worden ook een paar kerstliederen gezongen. Het concert wordt omstreeks 22.00 uur beëindigd met een samenzang met het gastkoor uit Klundert. ARCHIEFFOTO FRANS VAN DER BOM

Comments are closed.

Algemeen