Een creatie van Fong Leng uit de collectie van Sebastian den Herder in Galerie T Middelburg
Een creatie van Fong Leng uit de collectie van Sebastian den Herder in Galerie T Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

De Week van de Stenen Winkel: Galerie T zet Middelburgse ondernemers in de schijnwerpers

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Je zou kunnen zeggen dat galeriehoudster Lia Hector, van Galeriet T in Middelburg,  met haar nieuwe exposities een ode brengt aan de stad, én aan de ondernemers van Middelburg. Ze roept al jaren dat winkels en monumenten óók cultuur zijn. In gesprekken hoor je het haar meer dan eens zeggen: galerieën kunnen niet zonder winkels, winkels niet zonder horeca, enzovoort.

In de galerie, gevestigd aan zowel de Vismarkt als de Turfkaai in Middelburg, kun je in mei allerlei bijzondere items zien uit de collecties van 18 verschillende winkels en ondernemers. Van een prachtige jurk van Sebastian den Herder tot unieke schoenen uit ‘het archief’ van Etienne van der Sloot. In de kelder zie je hoeden van Boutique aan de Dam, maar ook een eerbetoon aan Stripwinkel Perron 2. Hector kan over alle stukken wel iets vertellen, vol enthousiasme en betrokkenheid. Ze denkt nu ook al aan een vervolg, omdat ze eigenlijk vindt dat ze nog veel meer ondernemers in het zonnetje zou moeten zetten.

Oud hout

Lia Hector stelt: “in Middelburg voel je de kunst en cultuur, met de 1200 monumenten, al die speciale winkels en de Kunst- en Cultuurroute Middelburg. Dat het dan deze maand ook nog eens van 13 t/m 19 mei ‘De week van de stenen winkel’ is, bracht me op dit thema, in samenwerking met ondernemers. Janet Timmerije heeft speciaal hiervoor een winkelstraat geschilderd en Anneke Treurniet zorgt voor een toeloop naar de winkelstraat met haar project “Oud Hout”. Anneke werkte voorheen zelf als ondernemer, in de winkel Ja Tassen. Toen Anneke daar stopte, en de winkel verhuisde naar de Gortstraat, bleef er behoorlijk wat hout over in de panden in de Segeersstraat. Daar heeft ze de mooiste creaties van gemaakt. Uilen, muizen en honden bijvoorbeeld. “Een expositie met hooguit 5 euro aan materiaalkosten”, grap Anneke daar zelf over.

Meer informatie over de expositie, de kunstenaars en de ondernemers is te vinden op https://www.galerie-t.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief