Bakkerij de Kok in Arnemuiden opent vrijdag haar deuren

38

ARNEMUIDEN – Bakkerij de Kok in Arnemuiden opent vrijdag (20 oktober) haar deuren. In de zaak aan de Langstraat hebben de klanten vanuit de winkel zicht op de oven. Ze zien hoe Jacco de Kok (26) daar de heerlijkste broden, koek en gebak bereidt.

Het is voor Jacco en zijn vrouw Marije (22) lang een droom geweest om een eigen bakkerij te openen. “Het is zo onwerkelijk dat onze droom nu uit komt”, vertellen ze. Jaren heeft het paar toegewerkt naar dit moment. Ze hebben zich zorgvuldig voorbereid en zijn er helemaal klaar voor om de deuren van de bakkerij, in het voormalige supermarktgebouw, te openen.

Open
“We hebben bewust gekozen voor een open bakkerij. De geuren komen dan in de winkel en de klanten zien hoe er gewerkt wordt”, vertelt Jacco. Hij begon als zestienjarige jongen met een BBL-opleiding tot bakker. Hij werkte vier dagen in de week bij een ervaren bakker en hij ging een dag in de week naar school. Hij maakte het vak eigen en volgde als toevoeging op zijn opleiding nog verschillende cursussen in de Franse boulangerie en viennoiserie, het bakken van zoete broodjes zoals croissants en brioches.

Speciaal
Marije de Kok leidt de winkel en bedient samen met Leonie Brouwer, Marina Joosse en Neeltje Meulmeester de klanten. Bennie Meulmeester assisteert Jacco in de bakkerij. “Ik begin om 2.00 uur ’s nachts aan de voorbereidingen. Er moeten verschillende degen gemaakt worden, die allemaal een eigen rijstijd hebben.” Jacco werkt graag met desem als rijsmiddel. Door de speciale bereiding geeft het desem geen zure smaak. “De basisbroden maak ik met gist, maar de bijzondere broden zijn met desem. De desembroden moeten 20 tot 24 uur rijzen. Het brood is dus al lang onderweg voordat het in de winkel ligt.”

Authentiek
Jacco maakt zijn eigen desemculturen. In grote tonnen liggen rozijnen te gisten, de basis voor het desem. “Ik maak ook graag appeldesem, dat geeft net een andere smaaktint. Dat vind ik erg lekker.” De ovens hebben natuurstenen ‘vloeren’. Vloerbroden en de desembroden worden net als in vroeger tijden op de vloer gebakken, zonder bakblik of papier. Hierdoor krijgen de broden een authentieke structuur en worden ze nog voller van smaak.

Speculaasje
Een typisch streek- en cultuurproduct is het Arnemuidse speculaasje. Jacco heeft de hand weten te leggen op een recept van rond het jaar 1900. “Ik ga de koekjes bakken volgens traditioneel recept. Een lekkernij die volgens mij weer terug moet komen in het dorp.” Naast de traditionele Zeeuwse baksels zal het assortiment ruime keuze bevatten in moderne en gevarieerde gebakjes, koeken en taartjes. Speltbrood kan daarbij natuurlijk niet achterblijven. “Ik heb collega-bakkers om advies gevraagd en veel testbaksels gemaakt. Ik denk dat we een mooie assortiment hebben met voor iedereen wel iets lekkers.”

Bakkerij de Kok aan de Langstraat 57 is vijf dagen in de week geopend: op dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 7.30 tot 15.00 uur.

TEKST MARIELJA TEN BRUGGENCATE

38 reacties

Algemeen