Comfortabel en ‘groen’ wonen in Arnemuiden

0

ARNEMUIDEN – In Arnemuiden worden deze maand de eerste nul-op-de-meter-woningen opgeleverd. Acht huizen van Woningbouwvereniging Arnemuiden aan de Kotter wekken dankzij duurzame technieken evenveel energie op als ze verbruiken. De huurders wonen daarmee niet alleen in een gloednieuw huis op een mooie locatie, maar ook ‘groen’.

De energieneutrale woningen in Hazenburg 2 worden deze maand opgeleverd. Ze zijn in opdracht van Woningbouwvereniging (WBV) uit Arnemuiden gebouwd door Fraanje. Ook Marsaki en Architecten Alliantie Goes zijn bij de bouw betrokken.

Woonwensen
“We willen aan duurzaamheid werken en onze huurders zo goed mogelijk tegemoet komen in hun woonwensen”, vertelt bestuursvoorzitter Louis van Mal van WBV Arnemuiden over het nieuwbouwproject. “Nul-op-de-meter-woningen zijn duurzaam en comfortabel en je hebt als huurder de zekerheid dat je lasten de komende jaren nauwelijks stijgen. En dat terwijl we verwachten dat de energieprijs wel hoger wordt.” Dat komt doordat de huizen evenveel energie opwekken als de woning en het huishouden nodig hebben, legt Van Mal uit. “Dat is te danken aan onder meer de optimale isolatie van het huis, de zonnecollectoren op het dak en de warmtepomp.” De woningen hebben geen gasaansluiting meer. Water wordt opgewarmd met een warmtepomp. “Je verbruikt minder energie, omdat je voor het opwarmen van water gebruik maakt van aardwarmte. Je kunt comfortabel blijven leven zoals je gewend bent en verbruikt toch minder energie.”

Sociaal
In september vierde WBV Arnemuiden dat het hoogste punt is bereikt voor de bouw van de twee rijen met vier huizen. De Middelburgse wethouder Chris Dekker plaatste onder het toeziend oog van Van Mal het laatste stukje bouwmuur in de top van een van de kopgevels. Dit zijn de eerste NOM (Nul-op-de-meter) sociale huurwoningen in de gemeente Middelburg. De gemeente Middelburg heeft met een subsidie bijgedragen aan de realisatie van de acht NOM-woningen. “Het zijn eengezinswoningen die ook voor één of twee personen geschikt zijn en levensloopbestendig gemaakt kunnen worden, doordat er beneden ruimte is voor een slaapkamer en de badkamer al op de begane grond is. Boven zijn er twee slaapkamers.”

Betaalbaar
Er is nog één woning beschikbaar, vertelt Van Mal, maar het kan snel gaan met de verhuur. “Dit zijn huizen waarvoor je huurtoeslag kunt aanvragen. De nettohuur (634 euro) is onder de bovenste aftoppingsgrens voor huurtoeslag (635,05 euro) gehouden. De bewoners betalen 75 euro aan Energie Prestatie Vergoeding (EPV). In totaal is de huur per maand 709,82 euro.” De meeste huurders van de nieuwe woningen komen uit Arnemuiden. “Veel mensen blijven graag in het dorp wonen, merken we. En met dit project hebben ze een nieuw en betaalbaar huis op een mooie locatie.”

Verduurzamen
Woningbouwvereniging Arnemuiden is in 1914 opgericht. “Wij zijn een kleine corporatie met vijf toegewijde medewerkers en hebben 376 woningen in bezit in verschillende typen en prijsklassen. Wij kunnen u daardoor een breed aanbod van huurhuizen aanbieden in Arnemuiden.” De bouw van nog meer nieuwe huizen staat op korte termijn nog niet op de planning, maar WBV Arnemuiden werkt wel aan het verduurzamen van haar woningbestand. “We zijn bezig met ons strategisch plan voor de toekomst en daarin is duurzaamheid een belangrijk thema.”

Comments are closed.

Bedrijvig Nieuws