Kroegpraat: ‘Diner in Le Baron Chassé’

0

MIDDELBURG – In ‘Kroegpraat’ tekenen Rob van Hese en Edwin Mijnsbergen wekelijks de horecageschiedenis van de twee gemeenten op voor de Middelburgse en Veerse Bode; een kroegbaas die met de noorderzon is vertrokken, ontroerende liefdesverhalen die op de terrassen zijn ontstaan en vanzelfsprekend de sterke verhalen. Het komt allemaal voorbij. Deze week: Diner in Le Baron Chassé.

Zo rond 1839 opent Jacobus Borsius Le Baron Chassé aan de Gortstraat K 19 in Middelburg. Als Jacobus op 20 oktober 1857 overlijdt, wordt hij opgevolgd door Jacobus Borsius junior. Jacobus junior blijft in de zaak tot ongeveer 1900, maar zeker weten doe ik dat niet. Een gokje op zijn tijd moet kunnen. Het blijft soms gissen. Jarenlang is er sprake van een stadhouderloos tijdperk in Le Baron Chassé. 6uisse in het pand. Bram van Overbeeke ontvouwt op donderdag 26 april 1951 zijn plannen in dagblad De Stem: “Na ongeveer een jaar te hebben gecorrespondeerd met de Vereniging Hendrik de Keyzer te Amsterdam, is het thans zover, dat deze vereniging – het enige, dat nog eigendom is van deze vereniging zal doen restaureren – waarna het gebouw wordt verhuurd aan de bekende Middelburgse hotelhouder, de heer A.I.P. van Overbeeke. De hotelhouder is nu van plan om in het gebouw zijn Grand Hotel St. Joris te vestigen, waartoe het pand een ideale gelegenheid biedt.”

Domburg

Bram van Overbeeke heeft zijn sporen in de Middelburgse horeca verdiend. Van 1917 tot 1936 zit hij in Du Commerce aan de Loskade. In 1936 vertrekt hij naar de St. Jorisdoelen aan de Balans. Die zaak ligt hem aan het hart, maar het gebouw wordt verwoest op 17 mei 1940. Hij noemt zijn nieuwe zaak niet voor niets Grand Hotel St. Joris. In 1940 heeft Bram een hotel aan de Loskade 19. Om vervolgens in 1953 neer te strijken aan de Gortstraat in Middelburg.

Gerard Tinkhof wordt in 1960 eigenaar van de zaak. Hij wordt nog datzelfde jaar opgevolgd door M.L.C. Rippe. Beide heren zitten ook in het Badpaviljoen en Badhotel in Domburg. In 1967 neemt A. van Tilburg de zaak over die dan weer de naam Le Baron Chassé krijgt. Van Tilburg wordt op zijn beurt in 1975 opgevolgd door de heer A. Pels.

Vieren

Nu kom ik op bekend terrein, want begin jaren ’80 van de vorige eeuw woonde ik samen met Herman Temmar in het pand Gortstraat 57, schuin tegenover Le Baron Chassé. Ik heb een paar keer een diner genoten met mijn ouders in Le Baron Chassé. Als zij wat te vieren hadden, meestal betrof het de viering van hun huwelijk, was ik er als de kippen bij. In het hotel kon je fantastisch eten, in een interieur dat helaas op zijn laatste benen liep.

Pels geeft in 1982 de pijp aan Maarten. Het pand wordt te huur gezet, maar er is weinig animo voor. In april 1985 betrekt Sociëteit de Vergenoeging het pand, maar dat is een ander verhaal.

Meer lezen? Zie www.middelburgdronk.nl en www.veeredronk.nl. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN

DOOR ROB VAN HESE

 

Comments are closed.

Algemeen