Museum Veere opent deuren

0

VEERE – Na anderhalf jaar van grondige restauratie is het voormalige stadhuis in Veere sinds zaterdag weer open voor het publiek. Niet alleen is de museale collectie weer te bezichtigen, ook is de VVV nu in dit historische gebouw gevestigd. Samen met de Schotse Huizen gaat het stadhuis verder als Museum Veere.

Donderdag kreeg de pers al een uitgebreide rondleiding door het gerestaureerde stadhuis. Op de benedenverdieping is de informatiebalie van de VVV nu te vinden. “Binnenkort is hier op een beeldscherm te zien hoe stadsbeiaardier David van der Vlies speelt,” legt Ruud Backx, bestuurslid van Stichting Delta Cultureel, uit. Deze stichting neemt nu naast de exploitatie van de Schotse Huizen ook de exploitatie van het stadhuis voor haar rekening. Sylvia De Geest, manager inspiratiemanagement VVV Zeeland, vult aan dat zij erg blij is met de nieuwe locatie. “In de Oudestraat waren we alleen tijdens de vakantieperiodes en in het seizoen open, terwijl hier altijd vrijwilligers beschikbaar zijn om toeristen te woord te staan.” In de Vierschaar, ook beneden, zetelde vroeger de rechtbank. Backx vertelt dat de ruimte, net zoals de trouwzaal, voor kleine concerten gebruikt wordt. René Molenaar, wethouder cultuur in Veere, is blij met Stichting Delta Cultureel. “Het is een organisatie met zeer betrokken vrijwilligers. Zij fungeren als cultureel ondernemer van het Museum Veere.”

Topmonument
Chris Maas, wethouder monumentenzorg in Veere, benadrukte in de trouwzaal hoe bijzonder de restauratie van één van Nederlands topmonumenten is geweest. “Voor alles, van zink tot natuursteen, moesten cultuurhistorisch verantwoorde oplossingen gezocht worden. Het resultaat is sober en bescheiden. Als gemeentebestuur zijn we blij dat het is afgerond en we zijn meer dan tevreden met het resultaat.” Hij legt uit dat sinds de vorige restauratie van 1931 tot en met 1934 veel is veranderd wat restaureren betreft. “Toen moest alles heel strak, terwijl we nu vinden dat de tand des tijds best te zien mag zijn aan een schilderij of object.” Wat als een kleine renovatie begon is door de bonte knaagkever en houtschimmel uitgegroeid tot een algehele restauratie en een flinke kostenpost. Dankzij subsidies van de Provincie Zeeland en Op-Zuid kon alles naar behoren worden aangepakt. “Omdat in de spits een scheur zat moest alles er af en heb ik zelfs de windvaan van bladgoud vastgehad.”

Carillon
In de voormalige burgemeesterskamer was de kleurrijke fototentoonstelling van Chris Koole te zien. “Het was een hele klus om de mooiste foto’s van de restauratie uit te zoeken. Ik heb er ongeveer tweeduizend gemaakt.” Met beiaardier Van der Vlies beklom de pers de stenen trap naar de zolder, een kolossale ruimte voorzien van robuuste houten balken. “De installatie van het carillon is nog origineel van 1735, alleen de bak zand hebben wij erbij gezet. Die staat onder de tegengewichten van het carillon dat wel duizend kilo weegt”, legt Van der Vlies uit. Via een smalle trap was de speeltrommel te bekijken en het automatische klokkenspel. De beiaardier verschroeft een paar keer per jaar de noten en dat is een flinke klus.
In de Schotse Huizen is de première van de nieuwe documentaire van Joop Span ‘Veeristen & Veerse Joffers’ te zien en de opening van de bijbehorende tentoonstelling van Joost Bakker. “Veere was aan het begin van de twintigste eeuw de schildersplek bij uitstek. Tientallen schilders werkten en woonden hier”, legt Bakker uit. De film belicht de kunstenaars door de ogen van de Veerenaren die hen persoonlijk hebben gekend. Bezoekers kunnen met één toegangsbewijs de twee locaties van het Museum Veere bezoeken. Tijdens de Pasen krijgen bezoekers met een entreeticket ook toegang tot de Grote Kerk.

BIJDRAGE

ELLEN DE VRIEND

Comments are closed.

Algemeen