Afbeelding
Foto: Maarten Versluis

Goed nieuws tijdens Opschoondag De Zoom

BERGEN OP ZOOM - Precies een jaar geleden werd er door de vrijwilligers die met de jaarlijkse ‘Opschoondag’ de Zoom en directe omgeving schoonmaken een wens uitgesproken: “dat er elk komend jaar minder inzet nodig zal zijn om het resultaat van een schone Zoom te bereiken”. Afgelopen zaterdag werd deze wens al deels vervuld en dat is goed nieuws voor iedereen. 

 

Ook dit jaar verzamelden een dertigtal bewoners van de Noord- en Zuidzijde Zoom zich strijdbaar bij het hoofdkwartier van Karina en Eric van den Elshout. Gewapend met knijpers en afvalzakken die door de gemeente beschikbaar werden gesteld dronken zij eerst gezamenlijk van de toverdrank die hun al jaren zo onoverwinnelijk maakt. Er was zelfs voorzien in een heerlijk koekje bij deze koffie. Na de bemoedigende woorden van wethouder Hans Peter Verroen en gemeentelijk adviseur beheer en onderhoud Maarten Versluis werd het tactische plan besproken en ging men over tot de directe aanval. Vanaf de Zoomdam tot aan het park werd alles grondig ontdaan van afval en zwerfvuil. Het vijandelijke afval bleek veel minder talrijk dan voorgaande jaren. Een gejuich steeg op uit de vrijwillige troepen. Maar hoe dan?

Het hele jaar door zijn er helden die hun dagelijkse ommetje combineren met het verwijderen van zwerfafval. Genietend van een fijne wandeling nemen ze meteen het afval mee dat door anderen bewust of onbewust is achtergelaten. Mede dankzij deze vooruitgeschoven verkenners heeft de hoofdmacht minder werk te doen.

Door de inzet van een ‘eigen’ afval-BOA en het gebruik van de signaleringsapp van de gemeente Bergen op Zoom kan er steeds vaker en sneller worden gehandeld bij afvaldumpingen. Dit verscherpte toezicht en daarbij het achterhalen van mogelijke daders draagt zeker bij aan een schonere leefomgeving.

Het oppakken van de verantwoordelijkheid van de drie middelbare scholen grenzend aan de Zoom is een volgende reden. Met name aan de kant van het Roncalli en Moller-Juvenaat is een duidelijke verbetering zichtbaar. Een pro-actieve houding van de scholen in voorlichting en bewustmaking naar de leerlingen toe is hierbij van groot belang.

Maar laten we met elkaar vooral de hoopvolle conclusie trekken dat gedragsverandering bij de mens de doorslaggevende reden is voor de schonere Zoom. Het besef dat een betere wereld vooral bij jezelf begint door niet klakkeloos je afval in de natuur te gooien. Zo kunnen we samen blijven genieten van dit prachtige stukje stadsArdennen aan de rand van de historische binnenstad.

Is daarmee een Opschoondag in de toekomst niet meer nodig? 

Dat zou fantastisch zijn. Vast en zeker komen dan alle vrijwilligers op die dag als veteranen weer bij elkaar, maar dan om te genieten van een heerlijke wandeling langs de Zoom en van de toverdrank en de koekjes.[n]