Kleinschalige woonzorg in Wouw voor dementerende ouderen

WOUW - In Wouw op de hoek van de Bergsestraat is sinds enkele maanden een nieuwe zorginstelling gehuisvest. Met uitzicht op de Sint Lambertuskerk in Wouw zit zorginstelling De Ark in een monumentaal pand. De keuze voor dit pand is een bewuste van initiatiefnemer Sandra Molier: “De sfeer die je hier om je heen ziet en ruikt kun je niet bouwen. De herkenbaarheid van vroeger zorgt voor een huiselijk gevoel.”

Zorginstelling De Ark telt acht slaapvertrekken en beneden vind je een keuken, erkerkamer, voorkamer, woonkamer en buiten een tuin. Net als een regulier woonhuis en ingericht in de stijl van vroeger. Cliënten benoemen regelmatig dat de keukenkastjes hetzelfde zijn als vroeger in hun eigen huis. Het is precies die kleinschaligheid die Molier mist in de meeste zorginstellingen. “Door het juist klein te houden bouw je echt een band op met de cliënten en leer je ze echt kennen.”

Molier, voorheen casemanager dementie, kent de wet- en regelgeving. Ze wist daarom dat een nieuwe zorginstelling opzetten niet zomaar gedaan is. “Uiteraard ben je gebonden aan een heel eisenpakket en regelgeving voor het pand, maar ook het personeel moet en zijn allemaal gediplomeerde zorgprofessionals.”