MEAF: 70 jaar toonaangevende innovatie uit Yerseke

11

YERSEKE – Het in Yerseke gevestigde MEAF Machines viert zijn 70-jarige bestaan. Het bedrijf aan de Industrieweg levert hoogwaardige machines voor de kunststofverwerkende industrie over de hele wereld. Met eersteklas maatwerk en duurzame innovaties heeft het bedrijf door de jaren heen veel klanten aan zich weten te binden.

MEAF draait op volle toeren. “We leveren aan bedrijven over de hele wereld. Vrijwel iedere Nederlander heeft weleens producten gekocht met verpakkingen die zijn geproduceerd door MEAF-machinerie”, vertelt commercieel directeur Nelleke Houtekamer.
De Yersekse firma heeft, ten opzichte van de grotere fabrikanten in Duitsland, haar flexibiliteit als grootste troef. “Maatwerk leveren is voor ons gebruikelijk; we springen daarmee goed in op de specifieke wensen van onze klantenkring.”

Baanbrekend
Dat MEAF een vooruitstrevend bedrijf is dat naar de toekomst kijkt, blijkt uit de continue drang naar innovatie. “Met onze huidige machines kunnen klanten bijvoorbeeld tot wel vijftig procent aan energie besparen. Technisch gezien is dat baanbrekend en vanuit de optiek van de gebruiker is die besparing natuurlijk vooral erg aantrekkelijk. Mede daarom hebben we het zo druk. Er lopen orders voor onder meer België, Canada, Mexico, Jordanië, Roemenië, Oekraïne, Thailand en Indonesië, dus voorlopig hebben we genoeg werk.”

Goud
Hoewel Houtekamer al een respectabel aantal jaren binnen het bedrijf werkt, stond haar vader Adriaan Hovestadt al in 1947 aan de wieg van de firma MEAF (voluit: Metaalwaren en Apparaten Fabriek). Hij had een paar gouden handen en een passie voor creëren, maar miste marketing skills, zoals vaak bij begaafde vaklui. Had hij iets ingenieus ontwikkeld, dan was voor hem de lol er vaak vanaf. Hij ontwierp onder meer een systeem voor het maken van verpakkingen van kunststoffolie. Tijdens dat verwerkingsproces, ook wel thermovormen genoemd, worden kunststoffen verwarmd en in allerlei gewenste vormen geperst. Anders dan voorheen werd die vinding wel een financieel succes. Het bedrijf kreeg er zelfs een afdeling bij die zich helemaal toelegde op de productie van kunststof halffabricaten en eindproducten.
Eind jaren ’80 werd die afdeling verkocht zodat MEAF Machines zich weer kon richten op datgene waarom het allemaal was begonnen: het ontwerpen en vervaardigen van innovatieve machines. “Met de kunststofproductie erbij was het bedrijf te breed, er moesten keuzes worden gemaakt”, aldus directeur Houtekamer. “Tegenwoordig ligt de focus op het maken van folie-extrusielijnen, al dan niet in combinatie met thermovormmachines.”

Hoopvol
Houtekamer is zich bewust van de problematiek rond plastic afval. In Nederland rijst soms zelfs de vraag of het nog zinvol is om plastic afval apart in te zamelen en dat vindt Houtekamer jammer. “Recyclingstechnieken zijn nog volop in ontwikkeling. Over een jaar zijn die al geavanceerder dan nu, want ook die branche staat niet stil.” MEAF draagt zelf ook zijn steentje bij. “Onze machines zijn nu al ingericht op het gebruik van plastic restmateriaal als grondstof. Dat is uiteraard niet puur uit idealisme, het is ook goedkoper voor de gebruiker. Wij leveren aan de industrie en die draait om winst. Dus linksom of rechtsom: het milieu gaat daar uiteindelijk van meeprofiteren.”

Uitdaging
“In de nabije toekomst ligt er voor ons vooral een uitdaging in ‘echte recycling’. We willen machines ontwerpen die afvalstoffen gebruiken om nieuw verpakkingsmateriaal te produceren. Daaraan gaat een uitgebreid ontwikkeltraject vooraf, want verpakkingen voor voedingsmiddelen moeten aan hoge eisen voldoen”, aldus Houtekamer.

Familiebedrijf
De toekomst van het familiebedrijf heeft zich al aangediend: Houtekamers broer heeft inmiddels het werk neergelegd, haar echtgenoot en zijzelf hopen binnenkort te kunnen stoppen en er staat nu al een nieuwe generatie Houtekamers in de startblokken om het stokje over te nemen. Nelleke Houtekamers oudste zoon trad een aantal jaren geleden tot de directie toe en de jongste zoon werkt ook al binnen het bedrijf. Op termijn zullen ze samen de directie vormen.
Klik hier voor meer informatie over MEAF Machines.

BIJDRAGE JAN-KEES DE MEESTER

11 reacties

Bedrijvig Nieuws