Vernieuwde Viskêête biedt kwaliteit en geweldig uitzicht

2

YERSEKE – Zee-eeterij en Viscounter De Viskêête in Yerseke heeft een ware metamorfose ondergaan. De gelegenheid is nu twee keer zo groot, met een ruimere en efficiënter ingerichte keuken en vooral een veel groter restaurant, met schitterend uitzicht over de Oosterschelde en schelpdierloodsen.

Het was gezellig druk tijdens de officiële heropening van De Viskêête woensdag. Onder de vele tientallen belangstellenden waren zelfs mensen uit België. Burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal luidde met een boven de bar opgehangen scheepsbel letterlijk de feestelijkheden in. Hij ging in op de geschiedenis van het bedrijf, dat is voortgekomen uit het schelpdierbedrijf Piet van Oost. Overgrootvader Van Oost kwam in 1900 vanuit Sint-Annaland naar Yerseke, vanwege de opkomende schelpdiercultuur. In 1916 kon hij al zijn eerste schip kopen. Op de grote foto in de vernieuwde eetzaal houdt zijn zoon, opa Jaap, een oogje in het zeil bij de oesterputten.
Na de heropening complimenteerde de directie van ‘PIET van OOST’ de gemeente Reimerswaal vanwege de vlotte vergunningverlening en goede contacten. Ook aannemingsbedrijf Oostdijk kreeg een pluim voor de wijze waarop er rekening werd gehouden met de bedrijfsvoering van De Viskêête.

Broers
De Viskêête in de huidige opzet ontstond in 2004, vertelt Rinus van Stee, die als adviseur het bedrijf samen met jongere broer Jaap van Stee uitbaat. Voordat je in het restaurantgedeelte komt, passeer je de balie van de Viscounter. Daar vind je een zeer mooi aanbod aan zeebanket, van vis, schaal- en schelpdieren tot kant-en-klare producten. Ook voor verse ambachtelijke friet en (huisgemaakte) snacks is dit het juiste adres. Daarnaast omvat het bedrijf sinds een aantal jaren groothandel ‘PIET van OOST’. “We waren destijds het eerste bedrijf hier bij de oesterputten dat zich niet alleen met schaal- en schelpdierhandel bezig hield. Inmiddels is het belang van het toerisme in dit gedeelte van Yerseke behoorlijk gegroeid”, vertelt Van Stee.
Nu richt Rinus, die lange tijd bij de marine diende, zich vanuit zijn trainings-, advies- en ondersteuningsbureau meer op de contacten met overheden en organisatorische zaken voor het bedrijf. Eigenaar Jaap van Stee houdt zich meer bezig met het runnen van het bedrijf zelf. “We vullen elkaar goed aan”, zegt Rinus.

Uitzicht
De broers zijn erg content met de vernieuwde en uitgebreide zaak, die nu zelfs deels over het water is gebouwd. “De binnenmuur, waar de borden met het aanbod van de Viscounter hangen, was oorspronkelijk de buitenmuur. We hadden een kleine serre met overkapping, maar dat was uitgevoerd met enkel glas en zorgde voor tocht”, vertelt Rinus. “Ook de indeling van de keuken was onhandig voor onze medewerkers. De nieuwe keuken is veel efficiënter ingericht. We kunnen onze klanten nu nog beter een zeer uitgebreid aanbod aan gerechten van zeer goede kwaliteit, maar voor redelijke prijzen, bieden. Bovendien heb je hier een prachtig uitzicht op Nationaal Park de Oosterschelde. Je ziet hier als het ware hoe het eten op je bord wordt aangevoerd. De Oosterschelde is schitterend. Het uitzicht is hier geen minuut hetzelfde.”

Zee-eeterij en Viscounter De Viskêête – Havendijk 36 – Yerseke – www.pietvanoost.nl

BIJDRAGE PETER URBANUS

2 reacties

Bedrijvig Nieuws