HGD-straat 16 in 1975.
HGD-straat 16 in 1975.

Wereldwinkel Roosendaal bijna 50 jaar

Door: Redactie Algemeen

ROOSENDAAL - Is er een Wereldwinkel in Roosendaal? Ik wist niet dat er een Wereldwinkel in Roosendaal was. Dit zijn zinnen, die in de huidige Wereldwinkel op de Nieuwe Markt regelmatig gehoord worden. En dat wordt niet alleen gezegd door mensen die een bezoek brengen aan Roosendaal en omgeving of mensen uit België, die naar de Markt komen. Nee het zijn ook Roosendalers. De Wereldwinkel Roosendaal heeft op heel veel plaatsen gezeten in de stad. Dus dat zou de verklaring kunnen zijn, dat veel mensen niet (meer ?) weten dat er in Roosendaal een Wereldwinkel is, maar toch is het vreemd.

Op 4 april 1974 werd de stichting Wereldwinkel Roosendaal opgericht. Op dat moment was er nog geen winkel en ging de stichting op zoek naar een verkooppunt. Op 23 april 1974 wordt in een krantenartikel financiële ondersteuning gevraagd en om een pand, waar de goederen verkocht kunnen worden.

Huurpand

Uiteindelijk na intensief contact met de gemeente wordt er in september 1975 een huurcontract getekend voor het pand Hendrik Gerard Dirckxstraat 16 (HGD-straat). Op 20 september 1975 wordt de Wereldwinkel daar geopend. Maar het was wel een slooppand. Dus, hoewel het pand regelmatig moest worden onderhouden, werd er ook uitgekeken naar een meer definitief pand.

Puzzeltocht

En zo begon de “puzzeltocht” van de Wereldwinkel door de stad heen. Achtereenvolgens gaat de Wereldwinkel naar de Willemstraat 59, Brugstraat 60, Molenstraat 90 (hoek Damstraat), Raadhuisstraat 111 (hoek Sophiastraat), Markt 54H in Parrotia (slechts 2 jaar), Nieuwe Markt 60. En daar is de winkel nog steeds.

Jubileumactiviteiten

De komende maanden bent u van harte welkom vanwege de viering van het 50-jarig bestaan van de stichting Wereldwinkel. Rond 20 en 21 september dit jaar zullen er jubileumactiviteiten zijn. Er werken alleen maar vrijwilligers in de Wereldwinkel. En wij verkopen producten, die door mensen in Ontwikkelingslanden gemaakt zijn, zodat die mensen het beter krijgen.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434
wereldwinkelroosendaal@gmail.com
www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal
www.wereldwinkelroosendaal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief