Afbeelding
Foto: Wies van Erp

De Bergspil zoekt vrijwilligers: ‘Na 10 jaar wordt het tijd dat wij het stokje doorgeven’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - In het hart van de wijk Tolberg staat een plek waar samenkomen, leren en groeien hand in hand gaan: wijkcentrum De Bergspil. Achter de schermen werken gepassioneerde mensen onvermoeibaar om een warme, uitnodigende ruimte te creëren voor buurtbewoners. Dit dreigt weg te vallen door een tekort aan vrijwilligers die de functie en taken van het bestuur willen overnemen.

Tijdens een mooi gesprek tussen wethouder Evelien van der Star en het bestuur van De Bergspil wordt er nagedacht over oplossingen om de continuïteit van het wijkcentrum te waarborgen. Hennelien van Damme, Hans van Damme en Jan Broumuls vertellen over hun passie voor de wijk, de uitdagingen bij De Bergspil en de toekomstdromen voor een levendig wijkcentrum. Na 10 jaar moeten zij het stokje doorgeven, maar helaas zijn er nog geen kandidaten. Ze doen een laatste oproep.

Hennelien is voorzitter en al 10 jaar actief bij De Bergspil. Dit begon ooit door haar betrokkenheid bij het bewonersplatform in de Tolberg. Nu is ze al heel lang een gezicht in het wijkcentrum dat sommige kinderen, die daar met regelmaat te vinden zijn, zelfs oma noemen. “Het wijkcentrum is niet alleen een fysieke ruimte, het is het kloppende hart van onze wijk. Het is de plek waar mensen samenkomen, waar vriendschappen ontstaan en waar bewoners zich kunnen ontwikkelen en samen kunnen zijn.”

De partner van Hennelien, Hans, zet zich ook al ruim 10 jaar in als beheerder. Hij pakt enorm veel taken op en is bijna iedere dag druk in de weer in en rondom het wijkcentrum. “De Bergspil is als een tweede thuis voor mij en voor veel buurtbewoners. Maar na 10 jaar wordt het hoogtijd dat wij het stokje doorgeven.” Hans is als beheerder voornamelijk verantwoordelijk voor het openen, sluiten en op orde houden van de locatie, maar doordat het vrijwilligersteam zo klein is, zijn er veel extra taken bijgekomen.

Naast Hennelien en Hans, zijn er nog twee betrokken bewoners: Tini ondersteunt bij de dagelijkse administratie en Jan is penningmeester. “Achter de schermen gaat veel werk schuil. We zorgen er onder andere voor dat de financiële administratie op orde is, zodat alle activiteiten door kunnen gaan”, vertelt Jan.

Evelien van der Star, wethouder Leefbare Buurten en Dorpen, hecht veel waarde aan het belang van de continuïteit bij De Bergspil. “Wijk- en buurthuizen spelen een belangrijke rol binnen een samenleving. Dat geldt natuurlijk ook voor De Bergspil. Deze warme ontmoetingsplek is meer dan alleen stenen en cement. Het is al heel wat jaren de ader van de wijk, een plek waar ouderen een praatje maken, waar jongeren hun talenten ontdekken en waar nuttige voorzieningen een plek hebben. Dit alles komt de hele buurt ten goede.”

Voorzitter Hennelien doet een oproep richting bewoners in de omgeving van de Tolberg. “We willen heel graag dat er nieuw leven wordt geblazen in deze waardevolle plek. We gunnen De Bergspil groei, nieuwe activiteiten en samenkomsten. Maar daar hebben we gepassioneerde en betrokken vrijwilligers bij nodig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief