Gemeente Roosendaal vermijdt ‘Geachte dames en heren’

39

ROOSENDAAL – De gemeente Roosendaal ontwikkelt een genderneutraal beleid. Dat betekent dat traditionele termen als ‘Dames en heren’ zoveel mogelijk worden vermeden. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van personen die niet als man of vrouw willen worden aangesproken, omdat zij zich niet thuis voelen in één van deze twee hokjes.

Op dit moment is er nog geen officieel beleid in Roosendaal, maar er wordt al wel rekening gehouden met deze ontwikkeling. Zo wordt in speeches al een genderneutrale aanspreekvorm gehanteerd, zoals ‘Beste bewoners’. In brieven wordt dit beleid nog niet toegepast, maar de gemeente is wel van plan om dit in te voeren.

Geslacht
Bij formulieren wordt ook zo min mogelijk gevraagd naar het geslacht van de burgers. Dat gebeurt wel bij technische, juridische of ambtelijke noodzakelijke processen, zoals bij een geboorteaangifte. Op dit moment beschikt het stadskantoor nog niet over een gezamenlijk toilet waar mannen en vrouwen gebruik van kunnen maken. De sanitaire voorzieningen zijn op dit moment gescheiden, maar daar komt wel verandering in. “De gemeente is van plan om dat in te voeren bij de renovatie van gemeentelijke gebouwen”, meldt gemeentewoordvoerder Jeroen Schrauwen.

Discussie
De discussie over genderneutraal beleid kwam onlangs op gang, nadat de gemeente Amsterdam besloot de term ‘dames en heren’ te vervangen door termen als ‘beste mensen’, ‘geachte aanwezigen’ of ‘beste Amsterdammers.’ Ook spoorwegvervoerder NS koos er onlangs voor om passagiers aan te spreken met ‘Geachte reizigers’ in plaats van ‘Geachte dames en heren.’ Daarnaast zijn er gemeenten die kiezen voor gezamenlijke wc’s.

Man noch vrouw
De gemeente Roosendaal probeert daarmee zo genderneutraal mogelijk te zijn. De LHTBI-organisaties (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel) zijn blij met deze ontwikkeling. Volgens homo-organisatie COC heeft niemand er last van als genderneutraal beleid de norm wordt en sluit dit aan bij mensen die zich noch man noch vrouw voelen. Volgens Kennisinstituut Movisie is ongeveer één op de 250 mensen transgender. De meesten zijn ‘geboren in het verkeerde lichaam’. Een minderheid van deze groep voelt zich man én vrouw.

FOTO SHUTTERSTOCK

39 reacties

 1. Ronny Möller

  Voor dat handjevol personen die psychisch niet helemaal lekker zijn. Nonsens!!!

  De oplossing is heel simpel. Houd je vast aan de volgende uitleg gemeente:

  Piemel = Jongen
  Vagina = Meisje

  .

 2. Marion Cormaux

  Als de gemeente mij niet meer als dame wil aanspreken, hoef ik zeker ook geen rekening meer met de gemeente te houden, d.w.z. ook geen gemeentelijke belasting betalen.

  • Ad Teeuwisse

   Kan wel handig zijn. Als ze de blauwe envelop richten aan mevr ……….. dan hoef jij niet te reageren dus ook niet te betalen zeker. Of word je straks aangesproken met je sofi nummer

 3. Esther Broekema

  Wat een onzin… waarom moet de hele maatschappij aangepast worden voor een paar mensen met een weeffoutje? Wat is het volgende… geslachtsloze baby’s gaan klonen?

 4. Michelle Oonincx

  Maar je bent toch nooit genderneutraal? Kijk, dat je geboren wordt als man en je voelt je vrouw en andersom.. Daar kan je niks aan doen. Maar dan voel je je toch een geslacht? Dus, voel en beleef jij je leven als vrouw.. Ga dan gewoon plassen bij de dames wc. Voel jij je een man? Dan zal je vast niet uitgebreid naar de piemels staan kijken, aangezien je jezelf als een van de mannen voelt. Pak een dichte wc of een plastuit en voila. Ik zie het probleem gewoon niet maar eej. Wie ben ik?

  Samenvattend: Ik ben niet voor en niet tegen. Ik zie alleen de meerwaarde niet, maar dat zou ik graag uitgelegd krijgen.
  Wat ik wel vreselijk zou vinden is een gemengd toilet ivm hygiëne én enge loerende mannen (sorry, maar die zijn er helaas genoeg en meer dan enge vrouwen, toch?)

Algemeen