Pieter Langenberg gaat op bezoek bij Rosedalers in Australië

0

ROOSENDAAL – Pieter Langenberg (33) zal een jaar of achttien zijn geweest toen hij zijn eerste Europese reisjes maakte. Tien jaar geleden voerde een werkvakantie van ongeveer drie maanden hem naar Ghana, waar hij een tijdlang ontwikkelingshulp deed. Twee jaar later verbleef Langenberg drie maanden op Guadeloupe, een Frans eiland in het Caribisch gebied. “Om de taal te leren”. Ondertussen was de diagnose wel duidelijk: onbedwingbare reislust.

Nu gaat er vrijwel geen jaar voorbij of Langenberg maakt een lange reis. “Als ik langer dan een half jaar thuis ben, slaat de onrust toe. Dat gaat pas over als ik begin met nadenken over de volgende trip.” De reis die hij nu wil maken is een bijzondere en zijn verste tot nog toe: Langenberg gaat naar het zuidoostelijke puntje van Australië. “Veel verder kun je niet weg.”

Roosendaal 2 Rosedale
Het bijzondere zit hem in de manier van reizen en in de eindbestemming. “Ik probeer zoveel mogelijk beide benen aan de grond te houden, wil dus niet vliegen. Dat betekent reizen met de trein, bussen, auto en een paar stukken met de boot.” De eindbestemming is het Australische Rosedale in de provincie Victoria, in het uiterste zuidoosten van Australië.

Couch Surfing
Langenberg vertrekt op 16 juni en denkt een maand of vijf onderweg te zijn. “Ik zal geregeld in hotels overnachten, maar als het kan maak ik gebruik van ‘couch surfing’; dan krijg je onderdak van mensen die gratis een bed beschikbaar stellen. Is ook het leukst. Het grootste deel van de tocht reis ik alleen en het is niet gezellig om ’s avonds in je eentje op een hotelkamertje te zitten.” “Wat me aantrekt in reizen is de enorme hoeveelheid nieuwe indrukken die je in een korte tijd op doet. Op school boeiden aardrijkskunde en geschiedenis me niet. Dat is nu anders. Ik probeer me zo goed mogelijk in te lezen in de cultuur en geschiedenis van de landen die ik bezoek. Het reizen heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik heb wel geleerd dat onze westerse normen, waarden en meningen in andere culturen niet altijd toepasbaar zijn.”

Toch een stukje vliegen
Hij is nu bezig met de voorbereidingen van de reis. “Dat begint met bedenken welke plekken ik graag wil bezoeken. Dan ga je uitzoeken welke transportmogelijkheden er zijn. Het internet is een geweldige hulp. Vervolgens moet je visa regelen en checken of er vaccinaties nodig zijn. Ik heb alleen een reservering voor de treinreis van Moskou naar Peking, met de Oriënt Express. Dat kon niet anders en dat dicteert het tijdschema van de deel van de reis.” De rest van de reis maakt Langenberg min of meer op de bonnefooi. “Ik ga in Indonesië per boot van eiland naar eiland. Het stuk van Timor naar Australië moet ik jammer genoeg toch vliegen. De Aussies gaan bootverkeer zoveel mogelijk tegen vanwege de vluchtelingenproblematiek.” Langenberg hoopt dat zijn ouders zich in Noord-Australië bij hem aansluiten, zodat ze samen dat land kunnen doorkruisen. “Dit wordt m’n langste reis tot nu toe. In totaal leg ik zo’n 30.000 km af!” Vergeet u niet iets? “Hoezo?”. De terugreis, misschien? “Oh ja… Nou dat maakt het dan 50.000 km!”

BIJDRAGE ROEL DE HAAN

Comments are closed.

Algemeen