RSG te sterk voor EGS 2

0

ROOSENDAAL – De Roosendaalsche Schaakgenoten deden in de eerste ronde van de externe zaterdagcompetitie goede zaken door EGS 2 uit Goirle met 6-2 aan de kant te zetten. Arco Schumacher, Nico Kloosterboer, Christ de Veth, Hans Ravestein, Ben Cartens en Pieter de Nijs wonnen hun partij. Alleen op het eerste bord ging Ted van Eck verrassend onderuit tegen Bram van de Vrande. Ook Rob Verbeek redde het op het voorlaatste bord niet tegen jeugdspeler Matthijs Muis.

Een uur na de start zag het er niet naar uit dat RSG zo’n royale overwinning zou behalen. Op de borden twee en drie hadden Arco Schumacher en Nico Kloosterboer weliswaar een iets betere stelling opgebouwd en op bord vijf had Hans Ravestein een pion voorsprong. Op bord zes leek de situatie voor Ben Cartens uitzichtloos. De overige partijen waren nog in balans. Dan valt opeens toch een eerste beslissing. De Nijs wint op het laatste bord, gevolgd door zeges van Schumacher en De Veth. Ondertussen was Ben Cartens bezig met een ware Houdini-truc door vanuit een totaal verloren stelling de partij te winnen. Hans Ravestein won ook en daarmee was de buit binnen. Op 4 november speelt RSG tegen Nuenen 2. Dit team deelt met RSG de koppositie in de derde klasse na een 6-2 zege op Staunton 2.

Interne competitie

Twee dagen na het treffen met EGS 2 stond de derde ronde van de interne competitie op het programma die startte met het terugtrekken van André van de Laar (A-groep). Hij kan de RSG-competitie niet langer combineren met die van zijn tweede club de Raadsheer uit Zundert en deelname aan schaaktoernooien elders in het land. Marc Naalden verstevigde tegen Ben Cartens zijn ongeslagen koppositie in de A-groep. Marvin Jacobs verloor tegen Jacques Smits zijn eerste halve punt. Hij had weliswaar de beste winstkansen, maar Smits ontsnapte met eeuwig schaak. Patrick Heijnen verloor tegen Ted van Eck een stuk en dat kostte hem de partij.

In de B-groep speelde Jan den Hertog tegen Rob Verbeek onder zijn niveau. Hij koos ondoordacht de aanval en gaf in de tiende zet zijn dame weg. Hij schaakte, ondanks de uitzichtloze positie, door en Verbeek slachtte hem verder af door het roven van pionnen, drie stukken en uiteindelijk een toren. Het treffen tussen Joey Wattimena en Pierre Bol eindigde in remise door eeuwig schaak. Pieter de Nijs verloor in de strijd om de koppositie tegen Hans Ravestein zijn dame en ging onderuit. Bart van Oosterhout won van Christ de Veth, die weliswaar een betere positie had maar in het eindspel een mat met twee gekoppelde torens over het hoofd zag.

Uitslag zaterdagcompetitie

RSG-EGS 2 6-2: Ted van Eck-Bram van de Vrande 0-1, Arco Schumacher-Pieter Couwenberg 1-0, Nico Kloosterboer-Maarten de Wit 1-0, Christ de Veth-Rob van Esch 1-0, Hans Ravestein-Simon de Knegt 1-0, Ben Cartens-Ton Krugers 1-0, Rob Verbeek-Matthijs Muis 0-1, Pieter de Nijs-Thijs Spapens 1-0.

Interne competitie

Uitslagen A-groep: Marc Naalden-Ben Cartens 1-0, Patrick Heijnen-Ted van Eck 0-1, Marvin Jacobs-Jacques Smits ½-½.

B-groep: Jan den Hertog-Rob Verbeek 0-1, Pieter de Nijs-Hans Ravestein 0-1, Joey Wattimena-Pierre Bol ½-½, Bart van Oosterhout-Christ de Veth 1-0.

Programma maandag 16 oktober

A-groep: Ben Cartens-Arco Schumacher, Ted van Eck-Marvin Jacobs, Marc Naalden-Patrick Heijnen, Jacques Smits-Ron Höfer.

B-groep: Jan den Hertog-Christ de Veth, Pierre Bols-Bart van Oosterhout, Rob Verbeek-Joey Wattimena, Hans Ravestein-Frans Jonkers.

Comments are closed.

Sport en Vereniging