Dialectavond met een Vlaams tintje

0

SPRUNDEL – SKW Sprundel en Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat hebben voor de 13e keer een dialectavond op stapel staan. De jaarlijkse promotie voor de eigen streektaal in dorpshuis De Trapkes is nu op maandag 2 maart.

Centraal in het programma staat deze keer de Eerste Wereldoorlog. Essenaar Ivan Janssens komt naar Sprundel om hier over vertellen. In het Vlaams zal hij met passie en gedrevenheid het onder andere hebben over de beruchte Doodendraad. Het Duitse leger wilde meer controle over België en sloot in april 1915 de grenzen hermetisch af met een elektrische draad van 2000 Volt. Om materiaal en manschappen te sparen werden Essen en Nieuwmoer afgesneden van Kalmthout en van de rest van het land. Contacten met mensen binnen “den Doodendraad” waren zo goed als onmogelijk door de strenge censuur, van bijvoorbeeld brieven en kranten. Deze toestand zette aan tot smokkelen, vaak op zeer georganiseerde wijze. Niet alleen geschreven stukken maar ook voedsel, kleding, zaaigoed en zelfs mensen werden ongezien door “den Doodendraad” de grens over gebracht. D’n draad zaaide dood en verderf onder mens en dier. Willem Blokland en Marja Gommeren brengen liedjes over die tijd, zoals: Klaoveren Vrouwke, een lied over een Canadese dokter en niet te vergeten den Doodendraad.

Daarnaast leveren Rietje Vergouwen en Wilma Vermunt amusante bijdragen en presenteert Adrie van Ginneken ’t Klèèn Dikteej der Sprundelse Taol. Tijdens de dialectavond wordt de uitslag van de dialectpuzzel, die dit jaar veel deelnemers kent, bekendgemaakt. Van 19.00 tot 19.30 uur is de ontvangst. De bezoekers kunnen dan kijken naar filmpjes van de Stichting Historisch West-Brabant.

Comments are closed.

Algemeen