Heemtuin Rucphen groeit en bloeit al 35 jaar

1

RUCPHEN – Het is inmiddels ruim 35 jaar geleden dat de eerste schop de grond in ging voor de Heemtuin in Rucphen. Ruim 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen naar deze tuin die door deskundigen gewaardeerd wordt als éen van de mooiste in Nederland en Vlaanderen. Mans de Jong is vanaf het eerste uur betrokken bij de aanvraag en aanleg van de Heemtuin. In 1985 werd hij beheerder. Onlangs nam hij afscheid als bestuurslid, maar als vrijwilliger is hij nog steeds een enthousiast en gedreven aanspreekpunt.

Mans blikt terug naar het jaar 1979 waarin de Sociale Werkvoorziening (WVS) de gemeente Rucphen de vraag voorlegde om medewerking te verlenen aan de aanleg van de tuin. WVS wilde een plek voor een aantal medewerkers die behoefte hadden aan het werken in een rustige omgeving. Voor die tijd was het uniek dat de aanleg van een nieuw project werd toevertrouwd aan de WVS en hun medewerkers. Toen aan De Jong de vraag werd gesteld of hij een sturende rol wilde vervullen stemde hij na enig nadenken in. Vanuit de Natuurwerkgroep kon hij immers op die manier zijn dromen waarmaken. Hij wilde de vier seizoenen in alle pracht aan de mensen laten zien. De schoonheid en rijkheid van de landschapselementen moesten behouden blijven en de schooljeugd zou biologieles in de natuur kunnen krijgen.

Groei
In de loop der jaren heeft de Heemtuin een enorme groei gekend op het gebied van activiteiten en invulling. Net als bij het weer ging het soms voor de wind, maar het stormde ook wel eens.
Er was een ven en een houtwal en er werd heide geplagd en overgebracht vanuit de ‘Pannenhoef’ bij Rijsbergen om kosten te sparen bij de aanschaf van planten. Bezoekers gaven ook spontaan planten en er ontstonden prachtige bloemenweitjes en korenveldjes. Lezingen en schoolbezoeken werden steeds professioneler aangepakt en de tuin ging open voor fotoreportages en zelfs, zij het op beperkte schaal, het uitstrooien van as van overledenen. Samen met de bescheiden entreegelden, verkoop van zaden en het aanbieden van consumpties kon de afnemende subsidie deels worden opgevangen. Aanvankelijk kwamen de bezoekers vooral uit de regio; later ook uit het buitenland. De Heemtuin verwelkomde bezoekers uit Japan, Engeland. Rusland, Canada, Maleisië en Amerika.

Jubileum activiteiten
De activiteiten rondom het jubileum worden deels gecombineerd met bestaande evenementen. In juni is er een speciale ouderenmiddag voor inwoners uit Zegge. Op 30 juli is de ‘Koorepikdag’ waar op traditionele wijze koren wordt geoogst, een ode aan het culturele erfgoed. In augustus vindt een samenzijn plaats met alle vrijwilligers, oud- vrijwilligers en mensen die bij de Heemtuin betrokken waren. Tevens is er nog een tweede jubileum. Het scholenproject bestaat in september 2017 tien jaar. Ruim 5000 leerlingen hebben kennis genomen van de natuur in de Heemtuin via rondleidingen, infopanelen, spelletjes, videobeelden en een educatieve hoek.

Toekomst
Vooruit kijkend ziet De Jong het liefst dat de Heemtuin goed behouden blijft, dat vrijwilligers (zo’n 40 in totaal) met plezier hun werk kunnen blijven doen en dat er voldoende ruimte is om in duurzaamheid, zoals zonnepanelen, te investeren. De Heemtuin blijft zo een ‘bijzonder plekske’ en een ‘bloemenparadeske’.

BIJDRAGE JOS OONINCX

Mans de Jong kijkt naar één van de vele bloemenweitjes in de Heemtuin.

1 reactie

Algemeen