Sprundelse Borstelbuil officieel in gebruik

0

SPRUNDEL – Zaterdagochtend 1 juli is het dringen in de Sprundelse molen De Hoop. Op deze ochtend wordt de borstelbuil officieel in gebruik genomen. Bij een borstelbuil wordt het meel machinaal gezeefd door middel van borstels. Een crowdfundingsactie heeft de aanschaf mogelijk gemaakt. De korenmolen van Sprundel is met de nieuwe aanwinst volledig maalvaardig, het proces van tarwekorrel tot bloem kan geheel in De Hoop worden uitgevoerd.

Voorheen werd dit scheidingsproces met de handbuil volbracht. Een tijdrovende en arbeidsintensieve werkwijze waarbij door middel van drie zeven, met moeite vijf kilogram bloem, gries en zemelen gescheiden kon worden. Nu, met de nieuwe borstelbuil, wordt het proces versneld, vijfentwintig kilogram in slechts vijf minuten.

Rendabel

Sinds twee jaar heeft Molenstichting De Hoop het beheer en de exploitatie van de gelijknamige molen onder haar hoede. Binnen een termijn van vier jaar wordt er door een team van fanatieke vrijwilligers hard gewerkt om de molen rendabel te maken. Deze termijn is vastgesteld door de gemeente Rucphen, die de molen in eigendom heeft. Na deze periode wordt geëvalueerd of het mogelijk is de molen definitief over te dragen aan de stichting.

Wiendflep

Voor de aanschaf van de borstelbuil heeft de stichting een crowdfundingsactie opgezet. “Ons streefbedrag bedroeg vijfduizend en vijfhonderd euro”, aldus voorzitter Jan van den Broek. Via een aanvraag Toeristisch Fonds Rucphen werd een bedrag van tweeduizend en vijfhonderd euro toegekend. “We kregen daarbij hulp van onze lokale bakkerij Van Oers, waar ook onze Wiendfleppen worden gebakken”. Het brood met de naam van een ‘opschepper’, wordt gebakken met meel van de molen.

Story Telling

De Hollandsche Molen heeft een bedrag van negenhonderd euro aan de optelsom toegevoegd en via de Rabo Clubkas Actie stroomde een kleine achthonderd euro binnen. Diverse sponsors en Molenvrienden brengen zo’n driehonderden vijftig euro in kas. Een bijzonder sponsor is Peter Manniën, eigenaar van de Plus supermarkt  in Rucphen die een mooi bedrag van duizend euro investeert in de borstelbuil. “In onze bakkerij worden binnenkort ronde broden gebakken van meel uit de Sprundelse molen. Wij bieden onze klanten een streekproduct aan en de opbrengst stroomt terug naar de molen. Story Telling, dus een product met een verhaal, wordt steeds belangrijker”, legt Manniën uit.

Een andere bijzondere gast op deze zaterdagochtend is Kees Straver uit Almkerk. De molenmaker is samen met zijn vrouw speciaal naar Sprundel afgereisd om zijn borstelbuil aan het werk te zien.

Wethouder cultuur

Wethouder cultuur, Cees Evers, is gevraagd de borstelbuil officieel in werking te stellen, een klus waarvoor hij graag op deze zaterdagochtend aantreedt. Nadat de molenaar het meel in de borstelbuil heeft gedaan, kan de knop om. “Hij maakt wel wat herrie”, concludeert Van den Broek. Vervolgens worden de gesorteerde meelproducten netjes in drie zakken opgevangen.

Hotspot

Behalve voor het malen van meel wordt De Hoop steeds meer gebruikt als hotspot van Sprundel. Zo is zij opgenomen in de Meule- ommekes van Beleef Sprundel, maakt zij deel uit van een educatief programma van basisschool Vinkenbos, biedt zij een historische rondleidingen, is zij tevens een verkoopadres van meel- en streekproducten en biedt de molen een prima onderkomen aan de kerkuil. Wethouder Evers heeft nog een cadeautje voor de Molenstichting meegebracht; een vlag met het logo Puur Rucphen, binnenkort te aanschouwen op de molenwiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

112 Meldingen