Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Gemeente geniet van Koningsdag: ‘Niemand kan stil kan blijven staan’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Het was dit jaar een onvergetelijke Koningsdag! Een ware lintjesregen, prachtig weer en een overvloed aan festiviteiten in de verschillende kernen van Steenbergen.

Dit jaar werden maar liefst 22 inwoners van Steenbergen verrast met een lintje. 21 inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Code Oranje Steenbergen
De raadszaal van het gemeentehuis stroomde twee keer helemaal vol voor de uitreiking van de lintjes. Evenals voorgaande jaren bleken er vanuit de samenleving weer veel onderscheidingen aangevraagd, voor vrijwilligers die zich op de meest uiteenlopende manieren meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor het verenigingsleven, evenementen en hun medemens. Een van de gelukkigen dit jaar is Lia Janbroers uit Steenbergen. Ruim 30 jaar geleden stond ze mede aan de wieg van wijkvereniging ’t Drievierde in Steenbergen. Na 30 jaar is ze nog steeds bestuurslid en secretaris, en staat ze altijd klaar voor iedereen in de wijk. Daarnaast is ze ook nog vrijwilliger bij de Kleine Tour en in het verleden bij muziekvereniging Volharding en basisschool Maria Regina.

Lia vertelt dat het voor haar een completen verrassing was dat ze het lintje kreeg. “Ik kreeg bericht van iemand dat de prijzen voor de versierde kinderfietsen voor Koningsdag klaarstonden op het gemeentehuis, dus die ging ik ophalen. Toen ik daar aankwam had ik het nog steeds niet door maar toen zag ik al die mensen. Ik snap nog steeds niet waaraan ik dit heb verdiend eigenlijk, ik ben echt helemaal de hemel ingeprezen. Het was echt een geweldige dag. Na het uitreiken van de lintjes hebben we het ook in de wijk nog groots gevierd. Op Koningsdag stond ik samen met de andere decorandi en de burgemeester op het bordes van het oude stadhuis tijdens de Aubade. Daar werden de vlaggen gehesen en vetrokken de kinderen met hun versierde fietsen richting het Drievierde waar de prijsuitreiking was. Het is echt heel bijzonder om zoiets mee te maken en natuurlijk blijf ik voorlopig doen wat ik doe.”

Koningsdag in Dinteloord
Ook in Dinteloord werd dit jaar flink uitgepakt met Koningsdag. Na de Aubade op het Raadhuisplein startte de Kreekloop waarbij de kinderen met elkaar de strijd aangingen voor de snelste voeten van Dinteloord. In de middag waren er voor de kinderen Kinderspelen en voor inwoners vanaf 12 jaar een spelmiddag. Er was voor ieder wat wils: van Koninklijke Avonturen, Oranje Creativiteit en Sportieve Uitdagingen tot levend tafelvoetbal, een klimwand en een stormbaan. Een van de hoogtepunten van de dag was het Chaosspel.

Rick de Feijter, voorzitter van de Oranjevereniging Dinteloord, vertelt over het grote familie en teamspel van Dinteloord. “We hadden dit jaar maar liefst 16 teams van minimaal 6 spelers per team die meededen aan het Chaosspel. De teams krijgen een boekje met 100 vragen en opdrachten die ze in een bepaalde tijd moeten uitvoeren. De ene helft van het team is vragen aan het beantwoorden en de andere helft voert een opdracht uit. Alles loopt dus door elkaar wat de chaos compleet maakt. Het is een combinatie van kennis, kracht, snelheid, sportiviteit, humor en chaos. We doen dit nu voor de derde keer op Koningsdag en het wordt ieder jaar groter, leuker en chaotischer”, lacht Rick. “Tijdens de spelen is op de achtergrond voor de ouders ook nog het Oranje Muziekfestijn op het Raadhuisplein. Dit jaar hadden we Kevin Nuijten, Mitchel Tombal en Raymon Hermans die zorgden voor veel gezelligheid. Het plein zat vol enthousiaste bezoekers die zich tot in de late uurtjes hebben vermaakt. Het leuke is dat we iets hebben voor jong tot oud en voor iedereen wat wils. En als klap op de vuurpijl sluiten we sinds een paar jaar de Koningsdag af met onze Swingo: een swingende Bingo met een hoog feest dans, en meezinggehalte waarbij niemand stil kan blijven staan.”

Natuurlijk hebben we ook enorm veel geluk gehad met het weer dit jaar. We stonden ’s morgens nog in de stromende regen alles op te bouwen maar ’s middags scheen gewoon de zon en had iedereen het super naar zijn zin, daar doen we het toch voor! 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief