Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

Welberg, Dinteloord en Steenbergen herdenken op 4 mei: Dit is het programma

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

GEMEENTE - Ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei worden er in de gemeente Steenbergen drie ceremonies gehouden. Traditiegetrouw gebeurt dit in de kernen Welberg, Dinteloord en Steenbergen. Iedereen is welkom om deze herdenkingen bij te wonen.

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Samen 80 jaar vrij
“Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid” is het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar heeft verbonden aan de Nationale Dodenherdenking. In Steenbergen en omgeving is het komend najaar precies 80 jaar geleden dat we zijn bevrijd. Dit wordt onder de noemer “Samen 80 jaar vrij” uitgebreid herdacht en gevierd, dankzij de medewerking van een groot aantal organisaties in onze gemeenschap.

Ook de herdenking 79 jaar na dato verdient echter alle aandacht, vooral in een tijd dat oorlog en onderdrukking aan de orde van de dag zijn. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van toen, die vaak het hoogst mogelijke offer brachten voor onze vrijheid, mag de Nederlandse vlag op 4 mei heel de dag halfstok worden gehangen en houden we om 20.00 uur twee minuten stilte in acht.

Welberg

Zoals gebruikelijk vindt de eerste herdenking in onze gemeente plaats bij bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg. Deze ceremonie wordt georganiseerd door de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en duurt van 19.00 tot 19.30 uur. Alle belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen en de klok te luiden, die weer tegelijkertijd wordt geluid met de “Liberty Bell” in Edmonton, Canada. Wethouder Maurice Remery vertegenwoordigt de gemeente Steenbergen. Hij houdt een korte toespraak en legt een krans bij het monument.

Dinteloord

Ook de Oranjevereniging Dinteloord verzorgt op 4 mei weer een plechtigheid, met medewerking van leerlingen van de drie plaatselijke basisscholen en harmonie Volharding Dinteloord. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom op het Raadhuisplein, waar de herdenking om 19.40 uur officieel begint. Alle namen van degenen die de bevrijding niet hebben meegemaakt worden voorgelezen en na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Aansluitend houdt burgemeester Ruud van den Belt een toespraak. Namens het gemeentebestuur legt hij, samen met zijn echtgenote, ook een krans bij het monument 1940-1945.

Steenbergen

De herdenkingsceremonie in Steenbergen begint met een “stille tocht” van de Markt naar het Kerkplein, waar het programma om 19.50 uur begint. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus, zal wethouder Nadir Baali hier namens onze gemeente een toespraak houden en een krans leggen bij het oorlogs-/bevrijdingsmonument. Leerlingen uit groep 8 van basisschool Maria Regina lezen een gedicht voor en leggen de bloemstukjes die ook door leerlingen van deze school zijn gemaakt. Weer andere leerlingen hebben de omgeving van het monument in aanloop naar de herdenking schoongemaakt. Na de Maria Regina is het de beurt aan alle andere organisaties en belangstellenden om hun kransen en bloemen te leggen. Aansluitend vertrekt de “stille tocht” naar de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar tijdens een rondgang bloemen worden gelegd bij de graven van oorlogsslachtoffers en verzetsmensen. Hierbij wordt ook een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan Janus Tiberius. De muzikale omlijsting van de herdenking in Steenbergen berust bij muziekvereniging Volharding met een combinatie van de harmonie en Amicitia.

Uitzending
Op SLOS TV en het YouTubekanaal van de SLOS is de herdenking in Dinteloord vanaf 19.45 uur live te volgen. Van de herdenkingen in Welberg en Steenbergen worden opnames gemaakt. Alle ceremonies zijn zondag 5 mei integraal terug te zien op de SLOS.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en mag de Nederlandse vlag (zonder wimpel) heel de dag in top worden gehangen, om onze vrijheid te vieren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief