Sinterklaas Ad Vermeulen: “Je moet op het hoogtepunt afsluiten.”

7

STEENBERGEN – In 1977 begon Ad Vermeulen uit Steenbergen zijn carrière als Sint Nicolaas, de goedheiligman in Steenbergen. Dat groeide snel uit tot een jaarlijks terugkomend ritueel. Nu Ad Vermeulen 40 jaar verder is en zelf vijf kleinkinderen heeft, is het tijd om te stoppen vindt hij. Hij is dankbaar dat hij al die jaren de intocht heeft mogen doen in de kernen Steenbergen, Welberg, De Heen en Nieuw-Vossemeer. Dat hij het een en ander meegemaakt heeft, zijn de leuke anekdotes in zijn Sinterklaasleven.

“Mijn buurvrouw maakte in 1977 de mantel. De koster van de Vredeskerk destijds had een witte jurk en die mocht ik aan doen. Het is met mijn broers en zussen begonnen. Die gingen in het begin mee. Daarna gingen mijn eigen kinderen mee. Nu is er een Pietenteam van 15 Pieten. Mijn vrouw heeft al die jaren veel gedaan als voorbereiding en doet dat nog steeds. De Pieten douchen en eten bij ons. De één wil erwtensoep, de ander appeltaart. Dat is altijd heel erg leuk. Onze inspiratie voor het toneelstukje en de intocht halen we uit het Sinterklaasjournaal.”

Helikopter
Ad Vermeulen, een geboren Steenbergenaar en inmiddels 63 jaar, is dé Sint Nicolaas in Steenbergen, Welberg, De Heen en Nieuw-Vossemeer. Eén van de mooiste dingen die hij meegemaakt heeft, vond dit jaar plaats. “Nou, dat ik met de helikopter aankwam in Welberg was echt fantastisch. We stegen op in Zierikzee en binnen 15 minuten waren we in Welberg. Of de film die is gemaakt dit jaar. Die is nog steeds te zien bij OVW in Welberg.” In een periode van 40 jaar gingen er ook weleens dingen mis.

Baard
“Bij een huisbezoek stonden er meerdere vuilniszakken buiten. De familie waar we moesten zijn had de cadeaus voor de kinderen in een vuilniszak gedaan. Piet ging naar buiten en nam een vuilniszak mee. Maar toen deze werd opengemaakt, zat er echt vuilnis in”, vertelt Ad Vermeulen. Op zo’n moment is het snel improviseren. Dat gebeurde ook een keer met zijn baard. “Dat is een hele poos geleden, maar ik was bij de nonnen in Welberg. Mijn snor ging al zakken. Ik ben toen snel naar achteren gelopen en zag dat de rek uit de elastiek was. Maar ik heb ook meegemaakt dat een kind mijn baard aftrok. Dit kind zat al onder tafel en toen hij moest komen, maakte hij een onverwachte beweging en trok mijn baard mee.”

Rome
40 jaar lang ieder jaar Sinterklaas zijn, is een hele tijd. Ook aan zijn eigen kinderen heeft hij leuke herinneringen. “Ja, papa moest altijd voetballen. En toen mijn eigen dochter naar voren moest komen, vertelde ze dat papa er niet altijd is en dat ze dan worstjes eten.” De verhalen schudt Ad Vermeulen zo uit zijn mouw. Ze blijven komen. “Of die keer dat pastoor Hans van Geel Sinterklaas was. Toen vertelde ik dat mijn broer uit Rome was overgekomen.” Deze herinneringen neemt Ad Vermeulen allemaal mee. “Je moet op het hoogtepunt stoppen. Ik heb vijf kleinkinderen en ik wil het nu zelf, samen met mijn vrouw, gaan beleven om met hen naar Sinterklaas te gaan. Ik wil iedereen ontzettend bedanken. Ik heb zoveel woningen mogen zien van binnen.”

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE

7 reacties

Algemeen