SGP Tholen ontsteld over griezeltocht Vosmeer

91

OUD-VOSSEMEER – De Thoolse SGP-fractie heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over een griezeltocht die afgelopen week werd gehouden in Oud-Vossemeer. Vrijdagavond liepen tal van kinderen mee in een tocht die gehouden werd door Jongerenwerk Tholen, Speeltuin de Vossetuin en de Sint Anthonius. Dat het hierbij niet bleef bij wat bewerkte pompoenen kan de SGP moeilijk verdragen.

De SGP-fractie zag verschillende foto’s van de tocht voorbij komen, waaronder op de voorpagina van de Thoolse Bode, en was geschokt door de zichtbare taferelen. “Niet dat foto’s over Halloween onbekend zijn. Ze duiken de laatste jaren steeds meer op”, stelt Peter Kraamer. “Maar, wat ons schokt is dat de uitingen steeds macaberder worden. De link naar de dood wordt steeds directer gelegd.”

Volgens de SGP-fractie wordt er gespeeld met het ernstige moment van sterven, waar nabestaanden veel verdriet van kennen. “Waar het een aantal jaren geleden begon met wat bewerkte pompoenen, worden nu de meest afgrijselijke demonen afgebeeld. Wat ons nog meer verbaast is dat de griezeltocht in naam van de Gemeente Tholen door Jongerenwerk Tholen is georganiseerd.”

Vooral dat laatste stuit de SGP tegen de borst. Volgens hen gaat de gemeente te ver door zich voor dergelijke activiteiten in te zetten. “Het is geen goede ontwikkeling om jeugd op deze manier met de meest gruwelijke taferelen maar ook met de ernst van het sterven te confronteren. Iedereen krijgt er een keer mee te maken, vroeg of laat. Wij geloven dat juist met eerbied over het leven na het sterven gesproken moet worden.”

De fractie wil daarom van de gemeente weten of het college op de hoogte was van de griezeltocht en op welke manier een dergelijke activiteit past binnen de doelstellingen van de gemeente. “Deelt u de mening van de SGP dat het op een dergelijke manier nabootsen van overledenen, zoals in Oud-Vossemeer ook is gebeurd, als schokkend wordt ervaren en de ernst rondom sterven en begraven wegneemt?”

91 reacties

 1. Wim de Leeuw

  Leven en laten leven….laat iedereen zijn eigen leven leven hoe hij dat wil Ook al ben je niet altijd gelukkig met een andere denkwijze van de ander laat hem vrij om te doen wat hij wil uiteraard natuurlijk binnen de wet! Dit is onze vrijheid in Nederland!

 2. Maria Uyl

  Weten de SGPers nog steeds niet dat verdriet iets persoonlijks is en een ieder dat op hun eigen manier verwerkt!? Aan de andere kant het LEVEN gaat gewoon door ook voor de jeugd, een haloween tocht van dit kaliber heeft NIETS te maken met respect voor overledenen en nabestaanden. Want dat is er echt wel ook onder de jeugd, maar LEVEN en plezier maken moet ook kunnen. En als ik als partij me daar druk om moet maken vraag ik me af of jullie niets anders op jullie agenda hebben staan wat veel belangrijker is voor de gemeenschap. Ik zou me schamen als SGP er om lid te zijn.

  • Gaby Albrecht

   Ik kwam 32 jaar geleden als stadskind naar st.annaland dat was pas horror! De vrijheden die men in de stad kent waar je gewoon jezelf kunt zijn en aan kan trekken wat jij wil zonder daarop beoordeeld en zelfs veroordeeld te worden, dan kom je als exentriek meisje in st.annaland wonen, waar iedereen in het gareel liep met dezelfde bloemetjesjurkjes en iedereen dezelfde mode die gemiddeld 2 jaar achterliep op de stad…leek het kleine huis op de prairy wel! Veroordeeld door gemeenschap in eerste instantie omdat je die asociale stadlui maar beter kon mijden serieus gebeurd!! Nee dat is pas horror voor een kind! Een stempel door gelovigen opgelegd aan ongelovigen…😉met of zonder halloween de ellende in de wereld stop je niet door dit te verbieden in een dorpje als oud vossemeer of een eiland genaamd tholen….laat iedereen gewoon doen wat ze zelf willen en zelf kiezen wat hun doen, dat doen ze andersom ook!

  • Harm van den Dikkenberg

   Gaby Albrecht Dat je werd aangekeken op je uiterlijk of wat dan ook is uiteraard op geen enkele manier goed te praten. Ik geloof ook niet dat de mensen die je er toen zo op aankeken dat nu nog zullen doen, de tijd is ook verder gegaan op Sint-Annaland :).

   Je benoemd wel de kern. Men was inderdaad niet zoveel gewend als wat men dagelijks ziet. Dat heeft overigens niet zoveel met geloof te maken, dat geldt voor alle inwoners van een Thools dorp wat “de brug niet zo vaak over komt”. Dat je dan snel uit de toon liep voor een aantal geloof ik gelijk. Ik kan uiteraard niet oordelen op iets wat ik zelf niet gezien of gehoord heb, wel is het zo dat iemand zich ook snel anders bejegent voelt als diegene denkt dat hij/zij anders is terwijl dat vaak niet eens het geval is.

  • Harm van den Dikkenberg

   Gaby Albrecht Beetje aparte verhaal. Als een gelovige met lange rok en hoed op door de stad loopt wordt die zeker zo raar aangekeken door stedelingen als jij op een dorp, 20 jaar geleden. Op deze manier iedereen over één kam scheren gaat nergens over.

  • Gaby Albrecht

   Harm van den Dikkenberg precies net zo een aparte vergelijking als de gebeurtenissen die jij aanhaalt tussen haloween en misdrijven 😉 poep tegen pannekoek!

  • Pau Lien Van Holland

   Ik ben het helemaal met je eens Gaby Albrecht. Ik word nog steeds vreemd aangekeken over hoe ik er uit ziet. Mijn haar , mijn tattoo’s. En dan hebben zij hun oordeel al klaar. Only God can judge me……..is het toch?
   Waar maken ze zich druk om? Halloween………….onwijs leuk dat er iets voor en door kinderen georganiseerd wordt. En dan alleen in Oud Vossemeer, volgend jaar de rest van het eiland ook!!!

  • Willie Hage

   Iedereen mag gelukkig zelf weten wat hij / zij doet of laat
   Als je iets niet wilt zien/ lezen/ doen vooral laten dan
   Al dat gejank over anderen bahbah

  • Gaby Albrecht

   Ach ach Harm van den Dikkenberg je bent nig simpeler dan ik dacht! kijk eens eens verder en verdiep je er eens in…wakker worden misschien? Halloween bestaat al ruim 2000 jaar lolbroek is niet van de afgelopen 2 jaar ofzo…sterker nog…het is zelfs van origine een europees feest!! Lees eens een ander boek doordeweeks i.p.v die dikke pil op zondag😉

  • André Wessels

   Neemt u alles zo serieus in het leven?? Dan heb ik toch wel een beetje medelijden met u Harm! Zoiets noemen ze een soort van theater dus de mensen weten dat dit nep is! Of gelooft u werkelijk dat deze mensen die aan Halloween doen ook echt hiertoe instaat zijn? Als we zo doorgaan kunnen we overal wel mee stoppen! In alles wat je tegenkomt in het leven heb je voorstanders en tegenstanders de kunst is om elkaar iets te gunnen en te verdragen van elkaar! Misschien een goede les voor mensen die alles maar af willen schaffen zodra het hun niet zint! Nog een fijn weekend!

 3. Joyce Havermans

  Kijk eens na waar Halloween vandaan komt. Het heeft ook te maken met de overledenen om ons heen. Maar het komt uit een ander geloof, dan de leden van de SGP belijden.
  Het was keurig geregeld, er zijn anders gelovigen lastig gevallen.
  Laat het los.

  • Joyce Havermans

   Je mag van mij een mening hebben hoor Harm. Maar gezien de partij niet eens lijkt te weten waar Halloween vandaan komt, is het niet handig deze kennis hun opinie te ventileren.
   Daarbij bekritiseren zij een dorp waar van oudsher meerdere geloven naast en met elkaar leven. Door dit soort berichten worden deze groepen tegenover elkaar gezet.

  • Gaby Albrecht

   Harm van den Dikkenberg scroll even door en lees de geschiedenis van halloween… door iemand gepost, komt er op neer dat SGP dus zelf niet op de hoogte is van hun geschiedenis😂😂

  • Harm van den Dikkenberg

   De link over de historie en het verhaal van de SGP is gelezen. De SGP refereerde aan de link naar de dood en het doorkijkje naar de “onderwereld” zoals beschreven in die link over de historie. Dat men dus gaat flirten met de dood en de doden wat kennelijk samen moet gaan met de gruwelijkste taferelen stuit hen en mij tegen de borst. Leg mij dan eens uit waar zij en ik het niet begrepen hebben?

 4. Leanne Bentschap Knook

  Halloween is: Als kind verkleed langs de deuren gaan en snoep ophalen. Met een masker oplopen is voor een kind al ‘gezellig spannend’ genoeg. Verkleedpartijtjes is feest en snoep erbij helemaal. Dus een kind is hier echt wel tevreden mee. Zo niet, dan ben je een te groot kind mijns inziens. Al die kettingzagen e.d zijn dan overbodig.

 5. Sylvia Willemen

  Aah sjonge toch..wat vonden de kindjes het prachtig en lachende stralende snoetjes wanneer ze un snoepje aangereikt krijgen..

  Lees dit dan Michiel, Lianne Michel & Naomi

 6. Sylvia Salari

  Laat iedereen in zijn waarde. Er wonen nu eenmaal ook veel mensen op het eiland Tholen, die dit wel leuk vinden om op deze manier Halloween te vieren.

 7. Gaby Albrecht

  Serieus SGP?? Niet iedereen leeft volgens het geloof! Leven en dood zijn nauw verbonden met elkaar en hoort ook bij het leven wanneer iemand overlijd is tegenwoordig niet meer het uitgangspunt verdriet maar het vieren van het leven, ieder leeft zijn leven hoe hij/zij dat wilt stop er eens mee met alles wat tegen jullie geloofsovertuiging is proberen te verbieden! Word eens wakker! We leven in 2017 en niet meer in de middeleeuwen!!

 8. Michiel De Doelder

  Halloween is niet het uitbeelden van de sterfende maar het vieren van de overledenen. Op deze dag zou het volgens de volklore mogelijk zijn om voor de doden even terug naar aarde te komen. Dit is dus eigelijk het eren en het vieren van de doden. Dat mensen dit feest niet leuk vinden of kunnen waarderen is prima. Dat je het zelf nooit gaat vieren is ook prima, maar laat ieder zijn ding doen zolang er verder niemand last van heeft. Als ze de foto’s niet hadden gezien was er blijkbaar ook niks aan de hand geweest dus zo erg is het allemaal niet. Ik vind trouwens het dragen van allemaal zwarte kleren en 3x 2 uur lang in een kerk spreken over hel en verdoemenis nog wel een stuk sinister dan een griezel tocht waar allemaal straalende kinderen om snoepjes aan de deur komen. IK DOE VOLGEND JAAR WEER MEE MET ONS HUIS!!!

 9. Rogier van der Sterren

  Vorig jaar ook aan meegedaan .
  Verkleed als HORRORCLOWN door vossemeer gelopen.
  De kinderen vonden het geweldig.
  Waar was jullie reactie toen sgp ?
  Nergens. Want toen kwam het niet in de krant.

  • Rogier van der Sterren

   Inderdaad. De sgp zou eens moeten horen wat we bij jullie in de afgelopen jaren uitgespookt hebben.
   Die lui krijgen een beroerte.
   En moeten de komende 3 jaar bidden 😂😂😂

 10. Mariette Lamens van Leeuwen

  Wat mij schokt is dat de SGP maar vind dat we maar hun leven en gebruiken moeten respecteren, maar dat ze zelf dat niet hoeven te doen bij anders denkenden. En dat ze dus het recht denken te hebben dat ze overal maar op mogen zeuren. Mijn boodschap is laat iedereen in zijn waarde heb respect voor iedereen wat voor geloof/ gebruiken ed ze ook hebben. Ben je ergens niet mee eens prima!! iedereen is verschillend en heeft een eigen mening, geloof, normen en waarden. Maar ga niet zeuren om dingen, er word niet verwacht van je dat je meedoet.

 11. Tone Capone

  Een masker opzetten is acteren, en acteren doe je voor de lol, of om een rol uit te beelden. Zijn dan alle klassieke toneelstukken waarin iemand sterft door het zwaard dan nu ineens ook in de ban van de SGP? En de meeste klassieke stukken zijn zelfs geïnspireerd op de bijbel… Pff wat een verlies van eigen waarde zeg, levert zeker weer een paar stemmen op….

 12. Bianca Maartense

  Niemand wordt gedwongen eraan mee te doen, vrije keuze. Maar dwing mensen ook niet om er afkeer van te hebben, eigen keuze. Respect voor eigen keuzes, waarden en normen zijn hierin ver te zoeken. Het was, net als vorig jaar, een topavond 👻🎃

 13. Petra Oosdijk

  Mensen, mensen, mensen. Wat mogen wij als Nederlanders toch trots zijn op ons zelf. Want wie kan er nu nog meer zeggen dat hij met z’n vingertje heerlijk naar iedereen mag wijzen en vooral vertellen hoe ze moeten leven. Want dat weet iedereen tegenwoordig haarfijn hoe een ander z’n leven moet invullen. Want O wee als iemand anders leeft dan jij, tjonge jonge daar moet onmiddellijk iets over gezegd worden. Want wij weten t immers het beste van allemaal. Nou laat ik dit vertellen, wij moeten onze ogen uit ons hoofd schamen. Waar is de tijd gebleven dat we onze kinderen leerde om respect te hebben voor iedereen. Beseft iedereen dat Nederland zichzelf op deze wijze kapot maakt. Mensen stop met een ander te vertellen hoe hij moet leven. Heb respect voor iedereen ongeacht zijn ras, geloof of wat dan ook. En laten we vooral laten zien aan onze kinderen hoe het wel hoort en hopelijk is t dan nog niet te laat voor Nederland. Want ik begin me persoonlijk te schamen om Nederlander te zijn als dit de tendens gaat worden.

 14. Jeanine Schot

  Degene die tegen mij zegt dat er geen spoken/Halloween tocht gehouden mag worden. Moet toch echt nog geboren worden. Al ruim 15 jaar organiseren wij een spokentocht. Waar heel veel kinderen en volwassenen plezier aan hebben. Al jaren wordt de zondagsrust door vele niet gelovige gerespecteerd. Liefde hoort niet van een kant te komen. Dus laat diegene die Halloween willen vieren dat dan ook doen. Respecteer elkaars gebruiken en tradities. Door dit mensen een bepaalde richting ongewenst te duwen, daar zijn de meeste oorlogen door ontstaan.

 15. Giovanni Geuze

  Ik zie iedere zondag griezeltochten. Waarbij ik m’n mond dichthou en t allemaal prima vindt, ongeacht waar een ieder, al dan niet vrijwillig of uit groepsdruk, aan blootgesteld wordt. Als er weer drie pagina’s van de krant vol staan over diensten hier, of nieuwe predikanten daar. En wat een ieder wil doen of geloven, ik vind het allemaal schitterend en mooi, zolang we elkaar maar gewoon de ruimte geven. Heb uw naasten lief en vergeef ze ook eens wat😉 doei SGP

 16. Vereen Brusket

  Je hoeft het er niet mee eens te zijn en je hoeft ook niet mee te doen, maar een hoop kinderen vinden het gewoon leuk. Eng verkleden en thuis komen met een berg snoep.

 17. Alex Maartense

  Van de ene groep mag je geen sinterklaasfeest met zwarte pieten meer, van de andere groep mag je alleen een pompoen met haloween, diezelfde groep mag ook geen tv, geen broeken, geen activiteiten op zondag enz. enz. Jammer genoeg mag een ander die niet bij deze groep hoort dit soort activiteiten als haloween niet doen. Lekker verdraagzaam clubje die SGP !!. Stem SGP en zeg altijd NEE.

 18. Babette Vaders

  GRIEZELtocht, ik vraag me af wat er zo moeilijk aan is, volgens mij is de naam juist goed uitgevoerd. Het was GRIEZELIG!! En jullie zijn zielig.

 19. Paul Roelandt

  Beste mensen wees bij de komende gemeemteraadsverkiezingen eens zo slim om te gaan stemmen. Blijf niet thuis maar maak gebruik van je recht om te stemmen. De SGP aanhangers doen het wel.

  • Leonie Overbeeke

   Met je eens, maar zelfs al zou 100% van de stemgerechtigden gaan stemmen is het nog de SGP die bovenaan zal staan helaas. Als kind uit een SGP-gezin zul je SGP moeten stemmen… En 1 ding moet je ze nageven; ze doen wat ze moeten doen. Al is het het vaak te wijten aan de groepsdruk…

 20. Tone Capone

  En als ik dan nog een Amerikaanse uitspraak mag quoten; “May we always be kids at heart and never get tired of playing dress up.”

 21. Cees Boogaart

  Weet je wat griezelig is SGP? Dat jullie in 2018 net als in 2014 waarschijnlijk WEER verkiezingsfraude gaan plegen. In 2014 ging de grootste partij SGP gewoon verder met de oude coaltie, want dat beviel zo fijn, ook al hadden hun coalitie genoten massaal verloren. Dus er werd geheel voorbij gegaan aan de uitslag (noodzaak,nut) van de verkiezingen, en kan dus gezien worden als verkiezingsfraude en minachting van de kiezers. Halloween betekent trouwens “heilige avond” en werd al in voorchristelijke tijd gevierd als Samhain.https://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

 22. Mayke V D Laak

  Het is toch wel erg hoor altijd gezeik als er wat te doen is. We laten de mensen met het geloof ook in hun waarde , doe dit dan ook met de mensen die Halloween willen uiten en organiseren .
  En stop eens om overal commentaar op te hebben en zeg eens wat positiefs pfffff. Zijn de mensen en jeugt een keer buiten is het weer niet goed OF jaagt de SGP iedereen weer naar binnen .

Algemeen