Zwemmen voor de kerk van Stavenisse naar Stalland

9

STAVENISSE – Op 19 augustus zal een zwemtocht worden gehouden van Stavenisse naar Sint-Annaland. Op dit moment zijn er 12 deelnemers en 15 vrijwilligers. De vergunningen zijn binnen en organisator en initiatiefnemer Marcel van Eennenaam heeft alles tot in de puntjes geregeld. De opbrengst is voor de gezichtsbepalende kerk van Stavenisse. Van buiten ziet hij er nog prachtig uit maar van binnen rot hij weg.

Marcel van Eenennaam is 43 jaar en een geboren en getogen Stavenissenaar. Zijn gezin bestaat uit zes personen en inclusief Marcel zelf zullen er vier gezinsleden meezwemmen. Marcel is nautisch tot in zijn botten want hij is kapitein op een coaster en vaart vooral in Noordwest-Europa en op de Middellandse Zee. Af en toe steekt hij met zijn schuit en bemanning over naar de Verenigde Staten van Amerika. Hij heeft nog 10 maanden in de metaal gewerkt maar het water trok zo onweerstaanbaar dat hij zijn beroep op zee zocht en vond. Elke keer weer 5 tot 7 weken op de woelige baren en dan weer 5 tot 7 weken thuis op Stavenisse.

Piano stemmen
Hoewel Marcel zelf niet tot de Hervormde Kerk behoort, trekt hij zich de staat van de kerk erg aan. Toen hij enkele maanden geleden een piano moest stemmen in de kerk ten behoeve van een concert, zag hij hoe erg de kerk er van binnen aan toe was: “Dhr. de Graaf leidde me rond en ik stond versteld hoe slecht de kerk er van binnen uit zag. Overal verweerd en versleten. Ik dacht: dit kan niet langer zo doorgaan. Hier moet wat aan gebeuren. Hoe kan ik meehelpen om geld bij elkaar te krijgen? Er is al een ton binnen maar er moet nog 2,5 ton bij. Een poosje later zag ik hoe er vanaf Zierikzee een zwemtocht werd georganiseerd op de Oosterschelde en hoe ongeoefende zwemmers dat zo maar konden. Zo is het idee geboren. Het gaat me helemaal niet om een bepaalde kerk want kerkmuren bestaan niet voor mij. Maar zo’n prachtig gebouw kunnen we toch niet weg laten rotten. De kerk is gezichtsbepalend en van ons allemaal. Het is een echte dorpskerk en hij moet behouden blijven.”

Zwemtocht
Marcel: “Er zijn vier afstanden: 1km; 2,5km; 4,5km en 7,8km. Het idee werd heel goed ontvangen door de kerkenraad. Ze vonden het geweldig dat iemand die niet eens lid was van de Hervormde Kerk dit allemaal wilde doen voor hen. Ik heb ervoor gezorgd dat het allemaal heel veilig is. Dat heeft topprioriteit. Er zijn reddingsboten en de brandweer van Stavenisse en van Tholen vaart mee. Ook de EHBO en de KNRM is aanwezig met al het mogelijke materiaal. Iedereen kan het proberen. Lukt het niet, dan word je zo in een boot gehesen. Het is allemaal heel veilig opgezet. De deelnemers kunnen tot het einde zwemmen maar ook onderweg op één van de ophaalpunten neerstrijken. Je wordt door vrijwilligers weer thuisgebracht. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Ik hoop echt dat er een stuk of 30 meedoen. Het gaat goed want er komen nog steeds aanmeldingen binnen. De bedoeling is dat elke zwemmer zich flink laten sponsoren zodat we toch wel enkele duizenden euro’s kunnen ophalen,” aldus een enthousiaste Van Eenennaam. Zie website http://nauticalsafetytholen.com/oosterscheldezwemmen/

BIJDRAGE FRITS SIMONS

9 reacties

Algemeen