Blokfluitiste Esra Jonckman uit Vlissingen.
Blokfluitiste Esra Jonckman uit Vlissingen. Foto: Majanka Fotografie

Esra Jonckman gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman (15) uit Vlissingen gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours die op zondag 12 mei wordt gehouden in concertzaal Amare in Den Haag. Het jaarlijkse concours is er speciaal voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Esra doet mee in de categorie 12 tot en met 14 jaar. 

Esra Jonckman is acht jaar geleden begonnen met blokfluit spelen. “Mijn moeder wilde graag dat ik kennis maakte met muziek,” vertelt Esra. “We zijn toen naar de winkel gegaan en hebben een blokfluit gekocht omdat veel mensen daarmee beginnen.” Maar voor Esra is de blokfluit veel meer dan een ‘beginnersinstrument’. “Ik vind het gewoon een heel leuk instrument, blokfluit is echt mijn passie.” Esra heeft de liefde voor muziek niet van een vreemde, moeder Michelle speelt zelf dwarsfluit. “Ik heb haar de eerste noten geleerd,” vertelt Michelle Jonckman. “En in het begin hebben we ook samen gespeeld. Maar ik ben nooit zo goed geworden als Esra.”

Sweelinck Academie

Na de lessen van haar moeder heeft Esra eerst een jaar les gehad bij Vlijt en Volharding in Oost-Souburg; “Daarna ben ik naar de Muziekschool in Middelburg gegaan.” Sinds september krijgt Esra les op het conservatorium in Amsterdam. “Ik ga iedere zaterdag naar de Sweelinck Academie. Dat is een opleiding voor jong talent tot en met achttien jaar. Daar heb ik eerst auditie voor moeten doen.” Esra is het enige muzikale talent uit Zeeland die momenteel een opleiding aan de Sweelinck Academie volgt. Naast blokfluit speelt Esra ook piano. “Vroeger heb ik ook nog saxofoon gespeeld maar dat doe ik niet meer. Het werden een beetje teveel instrumenten.”

Conservatorium

Esra zit in het vierde jaar VWO aan de CSW Van der Perre in Middelburg en wil daarna beslist verder gaan in de muziek. “Ik wil eerst een bacheloropleiding aan het conservatorium doen en daarna misschien rechtsgeleerdheid.” Gemiddeld is Esra zo’n twee uur per dag kwijt aan repeteren op de blokfluit. Om in aanmerking te komen voor een finaleplaats in het Prinses Christina Concours heeft Esra verschillende voorrondes moeten doorlopen. Van de driehonderd aanvankelijke deelnemers zit ze nu bij de laatste zes. “Er was eerst een voorronde en daarna naar de regiofinale in Rotterdam. Als je daar eerste wordt mag je door naar de halve finale. Die was twee weken geleden in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Daar ben ik ook doorheen gekomen en nu mag ik dus naar de finale.”

Viotta prijs

Toen Esra de regiofinale won heeft ze ook de Viotta prijs gekregen. “Omdat ik die heb gewonnen mag ik volgend jaar een solistisch optreden geven met het Viotta jeugdorkest in Den Haag. Ik weet al wat ik dan wil spelen, een concert van Vivaldi.” Ook heeft Esra al de Stichting JongLeer Prijs gewonnen. “Dat is een geldbedrag dat bedoeld is om me verder te ontwikkelen.” Tijdens de finale van het Prinses Christina Concours op 12 mei speelt Esra ook werk van Antonio Vivaldi. “Daar speel ik La Notte van Vivaldi en van Stravinski het derde stuk van Three pieces for clarinet.”

Lucy Hors

Esra luistert hoofdzakelijk naar klassieke muziek. Voor wat betreft de blokfluit is Lucy Hors haar grote voorbeeld. “Ik vind dat ze de muziek heel grappig en mooi vertolkt. Het is echt een passie van haar. Ze heeft goeie technieken en daar kan je wat van leren.” In de finale van het Prinses Christina Concours is Esra de enige die blokfluit speelt. De concurrentie is groot. “In mijn categorie zijn er nog vijf anderen door, maar ik ga mijn best doen,” besluit Esra Jonckman.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief