Afbeelding
Foto: Bevrijdingsfestival Zeeland

Claude is Ambassadeur van de Vrijheid 2024

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN – Claude is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid en treedt behalve op het Bevrijdingsfestival Zeeland op in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze vestigden zich in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen. “Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid”

Zanger Claude is bekend van de hits ‘Ladada’ en ‘Layla’ en trad in 2023 op tijdens het 5-mei concert op de Amstel. Hij voelt zich zeer vereerd om nu Ambassadeur van de Vrijheid te zijn, gezien zijn eigen ervaringen in een niet-vrij land. Met zijn muziek draagt Claude graag bij aan het belang van vrijheid.

Vrijheid

Voor Claude is het belangrijk om op te komen voor vrijheid, een taak die hij uiterst serieus neemt. “Ter voorbereiding heb ik geluisterd naar een podcast waarin Dieuwertje Blok uitlegt dat haar vrijheid misschien anders is dan de mijne. Net als zij, vind ik het cruciaal dat vrijheid voor iedereen kan verschillen.” En wat betekent vrijheid voor Claude? “Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je je veilig voelt. Maar het is ook de vrijheid om te eten en te drinken wat je wilt, wanneer je dat wilt.” Vanuit zijn eigen ervaring weet hij dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Ja, ik denk terug aan de tijd dat ik niet wist waar mijn volgende maaltijd vandaan zou komen. Dat is moeilijk uit te leggen aan iemand die het niet zelf heeft meegemaakt.”

Congo

Net als het gevoel van veiligheid, dat ontbrak tijdens zijn jeugd in Congo. “In dit land voel ik me veilig en kan ik mijn eigen keuzes maken. Hoewel ik nog steeds mijn verleden met me meedraag en daar af en toe bij stilsta, heeft het me gevormd als persoon.” Hoe heeft het hem gevormd? “Ik kan nu meer genieten en probeer het beste uit elke situatie te halen. Het heeft me gemotiveerd om door te zetten en het beste van mezelf te geven.”

Muziek

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Claude. Het heeft hem als kind in Congo al door moeilijke tijden geholpen. “Voor elke artiest is het een uitlaatklep. Het is bijzonder om je gedachten op papier te zetten en iets te creëren waar je gevoel en fantasie in zitten. Het is geweldig om dit te kunnen delen tijdens een Bevrijdingsfestival. Dan zie je echt welke impact jouw muziek heeft op mensen. Ik zie mensen dansen, maar ook huilen, en dat raakt me diep.” Claude geniet met volle teugen van elk optreden. Op 5 mei wil hij zijn publiek inspireren om stil te staan bij de dingen die hen gelukkig maken. “Zelfs in moeilijke tijden kan dit helpen, want door te focussen op positiviteit voel je je beter. Ik ben altijd dankbaar voor wat ik heb.” Het optreden van Claude begint om 23 uur op het hoofdpodium bij de Machinefabriek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief