Afbeelding
Foto: Kick uitgevers

Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto’s in Scheldehof

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo’n 276 foto’s te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van ‘s wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

De tentoonstelling komt er op initiatief van de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en Kick uitgevers. “We hebben vorig jaar een vierdelige boekenreeks ‘WO2 in kleur’ uitgegeven met ingekleurde foto’s uit de Tweede Wereldoorlog,” vertelt uitgever en samensteller van de tentoonstelling Matty Verkammen. “Nu is er deze reizende tentoonstelling. Vlissingen heeft de primeur, hier is de tentoonstelling voor het eerst te zien en daarna gaat de tentoonstelling op reis voor het land. Na Vlissingen is de tentoonstelling in Zeeland in ieder geval te zien in Kapelle, Zierikzee en Kats. In het najaar volgen er nog andere plaatsen.” 

Zeeuwse en Vlissingse foto’s

De fototentoonstelling toont foto’s van over de hele wereld. “Hiroshima, Nagasaki, Pearl Harbour, Berlijn, het Oostfront, alles komt aan bod,” verduidelijkt Verkamman. Ook zijn er opmerkelijk veel Zeeuwse foto’s te zien. “Van alle foto’s die in Nederland gemaakt zijn komt de provincie Zeeland het meest aan bod. Jakob Lagerweij had ook veel foto’s gevonden die in Zeeland zijn gemaakt. Ik denk dat zo’n tien tot vijftien procent van de foto’s Zeeuws is. De Slag om de Schelde en de gevechten om Vlissingen spreken natuurlijk ook erg tot de verbeelding.”

Dichterbij

Volgens Verkamman maken de ingekleurde foto’s grote indruk op het publiek. “In het collectieve geheugen is de Tweede Wereldoorlog toch vooral een zwart-wit gebeurtenis. Nu de foto’s zijn ingekleurd komt het zoveel meer binnen, dat hebben we ook terug gehoord na verschijning van het boek. De oorlog komt zo veel dichterbij.” Een goed voorbeeld is de foto van de commando’s die over het Bellamypark rennen en hierboven is afgedrukt. Het is een bekende foto van Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog maar is inderdaad in kleur indrukwekkender.

Handwerk

Wie zou denken dat het inkleuren van historische beelden eenvoudig met Artificiële Intelligentie of een gratis te downloaden app kan worden uitgevoerd komt bedrogen uit. Verkamman: “Het is allemaal handwerk. Jakob Lagerweij wordt internationaal gezien als één van de beste colouristen. Met sommige foto’s is hij wel een hele dag bezig geweest, en dat zie je er ook aan af. Hij behoort echt tot de wereldtop.” De tentoonstelling zou aanvankelijk in de Machinefabriek worden opgesteld maar dat bleek bouwtechnisch toch nog niet helemaal mogelijk. “We zijn blij dat we nu bij Scheldehof terecht kunnen en daar plaats hebben voor alle 276 foto’s.” De tentoonstelling wordt zaterdag 4 mei geopend in bijzijn van onder meer journalist Ad van Liempt en uitgever Matty Verkamman die beiden verantwoordelijk zijn voor de begeleidende teksten bij de foto’s. De expositie is ook tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland te bezichtigen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief