Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Jan, Huub, Patrick en Jac op de fiets voor het goede doel: Giro di KiKa

Door: José van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Volgend jaar viert de GP Adrie van der Poel de 25e editie. Eigenlijk bestond de organisatie dit jaar al 25 jaar, maar door de COVID-19-pandemie is hier een en ander in versprongen. De GP Adrie van der Poel is er echter niet alleen voor de topsporters, maar ook voor diverse goede doelen. Dit jaar rijdt een team onder de vlag van de GP Adrie van der Poel de Giro di KiKa van 16 tot en met 21 juni. Jan Prop, Jac van der Poel, Patrick van Tilburg en Huub Kools gaan de uitdaging aan om de Italiaanse bergen te bedwingen voor het goede doel. 

Tijdens een teampresentatie van Team GP Adrie van der Poel presenteerden de vier teamleden zich aan sponsors en de pers. Volgens Jan Prop is de keuze dit keer op Giro di KiKa gevallen. “Sinds het WK in 2009 hebben wel altijd iets voor het goede doel gedaan. Dat begon met een mooie cheque voor Herwonnen Levenskracht en het Uniek Fietsen Project, Alpe D’huZes en drie jaar geleden reden we nog in drie dagen van Putte naar Saint-Léonard-de-Noblat, waar Raymond Poulidor woonde en begraven is. Daarmee fietsten we 14.000 euro bij elkaar, zodat we Titurel een mooie fiets konden schenken. Dit keer is het goede doel Giro di KiKa geworden, een doel om kinderen met kanker te kunnen helpen en waarbij er niets aan de strijkstok blijft hangen en iedereen een vrijwilliger is.” 

Acties voor het goede doel

Om geld op te halen voor het goede doel dat KiKa is, zet het team diverse acties op. “Tijdens het VIP-event op de GP Adrie van der Poel hebben we al een gesigneerd shirt van Mathieu van der Poel verloot. Die loterij leverde al 7.500 euro op. En door sponsoring en donaties zitten we nu al op ruim 12.000 euro. En we gaan nog meer acties houden. Zo hebben we via de UCI een regenboogshirt verkregen waarop alle handtekeningen staan van alle wereldkampioenen van het afgelopen WK. Dit shirt zal vergeven worden aan de hoogste donateur op de teampagina. Via https://www.girodikika.nl/gp-adrie-van-der-poel kunnen mensen bovendien ook doneren.”

Conditie op peil

Door de deelname aan de Giro di KiKa wil het team namens GP Adrie van der Poel laten zien dat zij uit een echt wielerdorp komen. “De komende weken gaan we als team nog verder trainen en dan hopen we dat we allemaal voldoende fit te zijn op 16 juni. Het is vaak loodzwaar, maar als je weet wat andere mensen doormaken, de mensen waarvoor je fietst, dan doe je dat graag. Je bent één familie tijdens zo’n evenement.” Jan is nu nog herstellende van een ongeval waarbij hij op de fiets door een auto werd aangereden, maar hij heeft de hoop dat het op tijd goed komt. “Natuurlijk is het leuker als we samen al die bergen kunnen beklimmen, maar ik doe het op mijn eigen tempo.” Voor Jac van der Poel, broer van Adrie en al jarenlang vrijwilliger bij de GP, is het de eerste keer, de deelname aan een dergelijk evenement. “Met de conditie zit het wel goed. Ik hoop op mooi weer tijdens het evenement en een plezierige week te beleven, waarbij we zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel.” Huub Kools kijkt ooku it naar de Giro di KiKa. “Ik heb er veel zin in, want ondanks dat je afziet, fiets je wel in een prachtige omgeving en voor een goed doel.” Patrick van Tilburg is ook volop aan het trainen. “We hebben helaas zelf ervaring met het verlies van een kind, onze dochter overleed aan hersenvliesontsteking, en ik denk dat ik die ervaring op de fiets mee kan nemen, door met de andere deelnemers delen wat je meemaakt. We zijn allemaal mensen, die nietig en klein blijken als je kind overlijdt. Daarom is het ook zo belangrijk om een beetje liefde, een beetje warmte te geven. Door te delen wat je meemaakt, kun je mensen ook weer verbinden. Dat kan ook via dit prachtige doel. Kinderkanker de wereld uit, dat is een nobel doel om voor te fietsen.”

Doneren kan via https://www.girodikika.nl/gp-adrie-van-der-poel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief