Zwemkampioene Nienke Jonk zwom tegen idool Ranomi Kromowidjojo

0

HOOGERHEIDE – Ze keek er lang naar uit, maar inmiddels heeft Nienke Jonk (15) voor het eerst tegen haar idool Ranomi Kromowidjojo gezwommen. Tijdens een zogeheten KNZB Challenger stootte de zwemster uit Hoogerheide door tot de finale op de honderd meter vlinderslag. Daarmee kwam een langgekoesterde wens van de jonge zwemster ter vervulling.

DOOR MAARTEN ELST

Zo’n anderhalf jaar geleden liet Nienke al doorschemeren dat de drievoudig Olympisch kampioene haar grootste idool was. De eerste de beste kans die ze kreeg, 19 maart, pakte ze dan ook met twee handen aan.

Terugblik

Nienke begint gelijk te stralen als ze terugblikt op die bewuste dag in maart. “Het was een leuke dag”, vertelt ze tijdens de Swim Cup in Eindhoven. “Ik zag Ranomi al een paar keer bij het inzwemmen. Dat gaf me extra motivatie om er een mooie wedstrijd van te maken.”

Tijdens één van de voorrondes in aanloop naar de finale toe wenste de Olympisch kampioene de zwemster uit Hoogerheide succes. “Ik was aan de beurt voor mijn wedstrijd en zij zat al klaar voor haar wedstrijd. Toen ik voor het startblok klaarstond, hoorde ik haar nog ‘Hup Nienke’ roepen. Dat was echt hartstikke mooi.”

Uiteindelijk belandde Nienke in de finale tegen haar idool. “Ik lag zelfs in de baan naast haar. Dat was heel interessant, omdat je dan voor het eerst echt goed jezelf kon vergelijken met Ranomi. Ze heeft een hele sterke start en een snel keerpunt. Zelf ben ik ook wel sterk op het middenstuk. Daarbij kon ik haar tempo zelfs bijbenen.”

“Ook wordt zo’n race altijd opgenomen”, vervolgt ze. “Ik heb het inmiddels dus een paar keer teruggekeken om mezelf nog een keer te vergelijken. Daarbij zag ik dat mijn keerpunt nog wel wat kan verbeteren ten opzichte van de top. Al was het gaaf om tegen Ranomi te kunnen zwemmen.”

 

Twee tellen

Voor de verandering zwom Nienke toen geen record. “Ik had tijdens de wedstrijd daarvoor al een mooi persoonlijk record gezwommen. Bij de finale tegen Ranomi zat ik er wel heel dichtij. Het ging geloof ik om een paar honderdsten, dus ik zat er dichtbij.”

De achterstand op Kromowidjojo tijdens de honderd meter vlinderslag bedroeg slechts twee seconden en 39 honderdsten. Bij de vijftig meter vrije slag was het verschil eveneens ruim twee tellen. “Het verschil klinkt minimaal, maar bij zwemmen gaat het natuurlijk op honderdsten. Twee tellen is bijvoorbeeld niet iets wat je met een slag goed had kunnen maken.”

De weg naar Tokyo ligt volgens Nienke nog zeker open. “Het is zeker nog haalbaar. Als ik mezelf zo blijf ontwikkelen dan maak ik kans. Maar eerst is er dit jaar nog de EYOF in Hongarije. Daarvoor heb ik me nu al voor vier afstanden gekwalificeerd.”

Talent

Ranomi Kromowidjojo kan zich de wedstrijd ook nog herinneren. “Ja, je moet natuurlijk nooit te veel druk zetten op iemand die zo getalenteerd is”, aldus Kromowidjojo over Nienke. “Het is een hartstikke leuke meid. Ik ken haar verder nog niet al te goed, maar ik denk dat ze wel het nieuwe vlinderslagtalent is.”

Kromowidjojo: “Als je ziet hoe Nienke zich gedraagt als jonge zwemster dan zie je dat ze een goede mindset heeft. Ze lijkt zwemmen heel leuk te vinden, wat misschien wel het allerbelangrijkste is. Daarnaast heeft ze ook een vechtersmentaliteit. Zeker op jonge leeftijd kun je afleiding hebben van feestjes, vriendjes, noem het maar op. Maar als ik haar zo zie, dan zie ik een vrolijke meid die zwemmen leuk vindt. Ook is ze gefocust als het echt moet.”

Tijdens de Swim Cup kwam het niet tot een onderling duel tussen beiden.

Comments are closed.

Algemeen