Pastoor Hans de Kort neemt afscheid van parochie De Bron

7

 

WOENSDRECHT – Pastoor Hans de Kort van de parochies De Bron in Woensdrecht en OLV in het Woud in Wouw wordt per 1 februari 2018 benoemd als pastoor van de Sint Annaparochie in Steenbergen en de Sint Christoffelparochie in Halsteren. Dit werd bekend gemaakt tijdens de kerkdiensten in Hoogerheide en Ossendrecht. Een opvolger is ook al bekend: pastoor Frans Verheije.

Op zondag 21 januari 2018 zal de pastoor zijn laatste dienst in parochie De Bron verzorgen. Het betreft de eucharistieviering om 9.30 uur in de kerk O.L.Vrouw Hemelvaart in Hoogerheide. Het officiële afscheid in de parochie OLV in het Woud in Wouw is al op 7 januari om 10.00 uur in de H. Gertrudiskerk in Wouwse Plantage. Na de dienst van 21 januari neemt de pastoor kort verlof op, om zich gereed te maken voor zijn verhuizing naar Steenbergen. De pastoor zal gaan wonen in de pastorie aldaar en dus verhuizen vanuit Ossendrecht naar Steenbergen.

Afscheid

Volgens pastoor Hans de Kort is hij zelf gevraagd door Bisschop Liesen om over te stappen naar een andere parochie. “Als je als pastoor een bepaalde leeftijd hebt bereikt, weet je zelf ook wel dat je nog eens gevraagd kunt worden om te wisselen van parochie. Ik ga er zelf niet vanuit dat ik tot mijn 75e actief blijf als pastoor, maar mijn 67e moet kunnen. Dat betekent nog zo’n zeven jaar. Ik heb bij deze parochie vanaf oktober 2006 gezeten en in Wouw vanaf november 2009. Ik ben nooit ergens langer geweest. Je verwacht dan ook wel dat de vraag om over te stappen eens gaat komen. Het is een spannende uitdaging, maar betekent ook afscheid nemen en elders opnieuw beginnen. Ik moet niet alleen afscheid nemen van de vrijwilligers, maar ook van de parochianen. Ik zal bij sommige parochianen persoonlijk afscheid gaan nemen. Daarnaast kom ik in alle kerken in de parochie nog een keer om afscheid te nemen. Het is een kwestie van loslaten en opnieuw beginnen in een nieuwe omgeving en met nieuwe mensen. Het kost tijd alles opnieuw op te bouwen en dat maakt het een uitdaging.”

Carroussel

Niet alleen Hans de Kort zal overigens overstappen naar een andere parochie. Ook de pastoors van Steenbergen en Halsteren en regio Zundert stappen over. “Het is eigenlijk een soort carrousel. Ik stap over naar Steenbergen en Halsteren, de pastoor van Steenbergen en Halsteren gaat naar regio Zundert en de pastoor van regio Zundert stapt over naar deze regio.” Deze laatste pastoor is dus Frans Verheije (60), de opvolger van pastoor Hans de Kort. Hij is momenteel pastoor van de drie parochies van de regio Zundert: De H. Trudoparochie in Zundert, de H. Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. Op zondagmiddag 4 februari wordt pastoor Verheije geïnstalleerd als pastoor van de beide parochies door bisschop Liesen. De installatieviering zal plaatsvinden om 14.00 uur in de H. Lambertuskerk in Wouw. Pastoor de Kort wordt dezelfde dag geïnstalleerd om 9.30 uur in de kerk van Halseren. Pastoor Verheije gaat leiding geven aan het pastoraal team en zal net als pastoor Hans de Kort volledig beschikbaar zijn voor de pastorale zorg in beide parochies. Diaken Ryan Keetelaar en de beide parochiebesturen hebben met al met de nieuwe pastoor kennisgemaakt en zien uit naar de samenwerking. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

7 reacties

Algemeen