Zundert 4 Trappist Refterbier is nu voorzien van het keurmerk ‘Authentic Trappist Product’.
Zundert 4 Trappist Refterbier is nu voorzien van het keurmerk ‘Authentic Trappist Product’. Foto: Trappistenbrouwerij De Kievit

Keurmerk ATP voor Zundert 4 Trappist Refterbier

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het refterbier van Trappistenbrouwerij De Kievit draagt vanaf deze maand het officiële keurmerk ‘Authentic Trappist Product’ van de Internationale Vereniging Trappist. Hoewel het bier al vanaf de introductie aan alle eisen voor het logo voldoet, kozen de broeders er bij de introductie voor, om dit logo niet aan te vragen. De overweging was dat het bier uitsluitend bij de abdij Maria Toevlucht in Zundert verkrijgbaar is. Dat er nu alsnog voor het logo gekozen is, heeft praktische redenen.

Zo bleken sommige consumenten vragen hebben over het ontbreken van het logo. “Het leidt tot onduidelijkheid, ook al omdat het groene etiket anders is dan bij onze andere bieren. Ook merken we dat ons refterbier vanuit de abdijwinkel toch een wat bredere verspreiding krijgt,” aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “Wij zijn er trots op dat de Internationale Vereniging Trappist ook aan ons jongste bier hun keurmerk heeft verleend. Met het voeren van het ATP-logo maken we ondubbelzinnig duidelijk dat alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit voldoen aan de kwaliteitseisen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT).”

Beschikbaarheid

Eén en ander betekent overigens niet dat de broeders een wijziging van beschikbaarheid voorzien. Het bier is op wens van de abt ontwikkeld om te schenken in de refter (eetzaal) van de abdij en van het gastenhuis. Daarnaast is het bier verkrijgbaar in de abdijwinkel. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de andere bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist.

Karakter

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Al is het uiteraard een echte Zundertse Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. Voor dit bier gebruikt de brouwerij onder andere rogge als brouwgraan. Het zorgt voor een kruidige toets, die versterkt wordt door toevoeging van een heel klein beetje gagel, dat in de omgeving van de abdij groeit. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter.

Trappistenabdij

Abdij Maria Toevlucht is één van de negen brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren van deze brouwerijen mogen het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief