Ontruiming Fort Oranje roept emoties op

0

RIJSBERGEN – De ontruiming van het laatste veld op de Rijsbergse camping Fort Oranje deze woensdag zorgt voor emotionele taferelen. Het heeft tot dusver geleid tot enkele arrestaties.

Het gaat om een 42-jarige man uit Zundert en een 34-jarige man uit Rijsbergen. De man uit Zundert is aangehouden voor bedreiging. De andere man maakte dienders uit voor ‘kankermongolen’ en is hierop gearresteerd voor belediging.

Raad van State

Dinsdagmiddag nog oordeelde de Raad van State dat de Gemeente Zundert volledig in haar recht staat voor wat betreft de ontruiming van de camping. Een door twintig bewoners ingediend verzoek om schorsing van de door de Gemeente Zundert aangekondigde bestuursdwang werd door de Raad van State van tafel geveegd. Hierdoor mislukte ook de laatste poging van de bewoners om de ontruiming van Fort Oranje te verhinderen. Eerder al verloren de bewoners een kort geding hierover bij de burgerlijke rechter.

Tijdelijke huisvesting

In totaal 108 bewoners met een zorgindicatie kunnen voorlopig op het park blijven. De Gemeente Zundert wil deze bewoners herhuisvesten. Onder hen vijftien van de twintig bewoners die om de schorsing vroegen. De anderen moeten de camping deze woensdag wel verlaten hebben. Het Leger des Heils is op de camping aanwezig om bewoners zo nodig op te vangen. Voor de tijdelijke opvang van Fort Oranje afkomstige gezinnen richtte de Gemeente Zundert op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Ettenseweg in Rijsbergen reeds 35 woonunits in.  Afgelopen week meldde woordvoerder Louise Schneider namens de Gemeente Zundert dat inmiddels 24 personen er onderdak hebben gevonden. Zij meldde er wel bij dat het verblijf daar is beperkt tot de duur van maximaal een jaar. In die periode wordt verder gezocht naar een structurele oplossing.

Saneren

In juni nam de gemeente Zundert het beheer van de probleemcamping over. De gemeente wil de grote camping saneren omdat veel bewoners er in erbarmelijke omstandigheden leven en er veel criminaliteit is. Eind juli werd al een begin gemaakt met de ontruiming.

FOTO ADDO SPRANGERS

Comments are closed.

Algemeen