Burgemeester Schouwenaar met kinderburgemeester Max Huiszoon
Burgemeester Schouwenaar met kinderburgemeester Max Huiszoon Foto: Joan Krüse

Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

Door: Redactie Algemeen

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

Dinsdagmiddag 16 april 2024 vonden de verkiezingen voor de kinderburgemeester plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Domburg. In totaal deden er 6 leerlingen uit de groepen 7 mee aan de verkiezingen: van basisschool De Sprong, de Versluisschool, ‘t Paalhoofd, de Golfslag, de Magdalon en de Eben-Haëzerschool. Zij gaven ieder een presentatie waarin zij zichzelf voorstelden en hun ideeën aan publiek en jury voorlegden. De jury, bestaande uit burgemeester Frederiek Schouwenaar, raadslid Peter Meijs en voorzitter jeugdraad Lisa Kaufman, verkoos uiteindelijk Max Huiszoon van basisschool ’t Paalhoofd in Zoutelande als kinderburgemeester vanwege zijn goede ideeën en betrokkenheid bij Veere. Burgemeester Frederiek Schouwenaar: “Er wonen ontzettend veel kinderen in onze gemeente. We zeggen niet voor niks: kinderen zijn de toekomst. Dan is het dus onmisbaar om juist een kind mee te laten dóén, ook echt doen, in de rol van een kinderburgemeester. Die heeft dus ook gezag. Namens alle kinderen.” Het werd een feestelijke middag. Alle kandidaten werden bedankt voor hun deelname met een medaille, boekenbon en een luid applaus.

Vervolg

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 mei 2024 wordt de kinderburgemeester officieel geïnstalleerd. De kinderburgemeester krijgt dan ook een keten omgehangen. Deze keten wordt gemaakt door Simone Bolijn van Galerie Zeevonk in Domburg.Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Walcheren. In Zeeland zijn er nu zeven kinderburgemeesters (Gemeente Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Veere). Volgend jaar kiest de gemeente Veere weer een nieuwe kinderburgemeester door middel van verkiezingen. De gemeente Veere hoopt dan weer op veel enthousiaste kandidaten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief