Jacob hoedt de kudde van Laban, olieverfschilderij door Middelburger François Rijckhals, 1642
Jacob hoedt de kudde van Laban, olieverfschilderij door Middelburger François Rijckhals, 1642 Foto: Zeeuws Museum

Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

Na Middelburg komen met name veel Zeeuwse kunstenaars uit Goes en Sluis. Van iedere 10.000 geboren inwoners uit deze gemeenten kwamen er 30 creatievelingen ter wereld. Uit Kapelle (6) en Tholen (7) zijn relatief gezien de minste kunstenaars afkomstig.

Zeeland telt relatief veel fotografen

Zeeland brengt opvallend veel fotografen voort. 11,5% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt een stuk hoger dan in veel andere Nederlandse provincies: gemiddeld is 8,9% fotograaf. Naast fotografie zijn in Zeeland met name schilderen (30,5%) en tekenen en illustreren (18%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst

Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak. Benieuwd hoe kunstzinnig jouw gemeente is? Dit kun je vinden op: https://www.laudius.nl/kunstenaars.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief