Eén van de vele certificaten die SOAC de voorbije jaren heeft uigegeven
Eén van de vele certificaten die SOAC de voorbije jaren heeft uigegeven Foto: SOAC

SOAC stopt met computercursussen voor senioren

Algemeen

ROOSENDAAL - Na 25 jaar als zodanig actief te zijn geweest is Stichting Ouderen Achter de Computer onlangs gestopt met het verzorgen van computercursussen en het organiseren van inloopochtenden voor senioren. De cursussen waren bedoeld om senioren wegwijs te maken op de computer, de inloopochtenden hadden als doel cursisten en oud- cursisten te helpen als zij problemen met het gebruik van de computer ervaarden.

Eind jaren negentig was er vanuit ouderen veel ambitie zich het gebruik van de computer eigen te maken. Er werden diverse initiatieven ontplooid die daaraan bijdroegen. Zo ook in Roosendaal, waar op 15 maart 1999 een lezing over computers en computergebruik werd verzorgd door de Bond van Defensiepersoneel, KBO-afdeling Roosendaal en de Senioren Platforms van CNV en FNV. Ongeveer gelijktijdig ging in verzorgingshuis de Bloemschevaert, eveneens in Roosendaal een 55+ groep van start die zich richtte op het gebruik van de computer. Ook was er het project ‘Ouderen achter de P.C.’, dat gefaciliteerd door de Rabobank, computeronderwijs aanbood.

Toevallige ontmoeting met resultaat

Enkele mensen die doende waren de computer onder de aandacht van ouderen te brengen ontmoetten elkaar in een ander verband: de werkgroep ‘senioren’ van Stichting Promotie Roosendaal die toenmaals de millenniumactiviteiten voor de gemeente Roosendaal coördineerde. In de werkgroep waren vertegenwoordigd: ANBO, KBO en Groenhuysen. Ook de Rabobank had verbinding met de werkgroep, omdat de voorzitter van de werkgroep in het dagelijks leven werkzaam was bij de Rabobank.

De oprichting van SOAC

Binnen de millennium werkgroep werd het plan gesmeed een organisatie in het leven te roepen die computeronderwijs voor senioren zou stroomlijnen. Zodoende werd op 13 oktober 1999 Stichting Ouderen Achter de Computer in het leven geroepen. Alle al bestaande initiatieven op het gebied van computeronderwijs voor senioren werden hierin gebundeld. Startkapitaal voor het aanschaffen van de nodige apparatuur en inventaris werd door de Rabobank beschikbaar gesteld en huisvesting werd gefaciliteerd door Stichting Groenhuysen, dat een opleidingslokaal in de Bloemschevaert ter beschikking stelde. Representanten van ANBO, KBO en Groenhuysen vormden gezamenlijk het bestuur.

Méér dan tienduizend cursisten 

SOAC heeft méér dan 10.000 cursisten gehad, om precies te zijn 10.492. In Roosendaal, Nispen en Wouw werden in totaal 8671 certificaten uitgereikt, in de gemeente Rucphen namen 1821 personen met succes deel aan een cursus.

Succesverhaal op schrift

Onder de titel ‘De geschiedenis van SOAC, een succesverhaal’ heeft de bestuurssecretaris van SOAC op schrift gesteld, hoe SOAC is ontstaan, heeft gefunctioneerd en vervolgens geleidelijk is afgebouwd.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief