Afbeelding
Foto: Starworks Studio

Eerste bijeenkomst Toekomstvisie kent hoge opkomst van betrokken inwoners

Door: Pascal Brugman Algemeen

HOOGERHEIDE - In de theaterzaal van MFC Kloosterhof werd deze week de aftrap gegeven van de Toekomstvisie 2050. De gemeente Woensdrecht wil samen met de inwoners een nieuwe visie opstellen, zodat Woensdrecht straks klaar is voor de toekomst. 

In de foyer van het gemeentehuis werden de gasten verwelkomd met een gebakje en een kop koffie of thee. Ook kregen zij een ansichtkaart van Woensdrecht met achterop een QR-code. Hiermee konden ze vier vragen beantwoorden over hoe zij de toekomst van de gemeente Woensdrecht zien over vijfentwintig jaar. De avond werd geopend door voorzitter Marlies van Lier en burgemeester Steven Adriaansen. “Volgend jaar is het alweer 2025 en in 2014 hebben we zeer mooie gesprekken gevoerd over de toekomst van onze gemeente. Velen dachten dat de toekomstvisie toen al klaar was, maar dit is niet zo. Over het DNA van onze gemeente zijn we dan het ook eens: we hebben erg sterke dorpen, met daarbij ook de vliegbasis en de maintenance, de Brabantse Wal en dit zijn pijlers die we vast willen houden. Er waren wel wat kinken in de kabel, bijvoorbeeld door Covid, dit was een klap voor onder andere de samenleving. Dit jaar gaan we dan ook met zijn allen een grote reis maken naar de toekomst. Die reis is belangrijker dan de uitkomst.” Dit betekent dan ook een grote inbreng van de inwoners die hierbij nodig is. “Het zit vol vanavond en dat is een fantastische start van deze aftrap. Het is dan ook een vraag hoe de toekomst zich zal ontwikkelen voor de volgende generatie.”

Next generation

De gemeente Woensdrecht gaat dan ook zich focussen op het betrekken van de jongeren met deze toekomstvisie. “Mensen die nu jong zijn kunnen ook meedenken over wat er zal moeten veranderen in onze gemeente. De samenleving verandert ook en hoe zal dit er over 25 jaar uitzien? Inclusie en met elkaar in gesprek blijven is dan ook erg belangrijk. Deze jongeren zullen het uiteindelijk ook aan hun generatie weer door moeten geven. Samen met de jongeren uit de politieke partijen gaan we dan ook een jongerenexperience nog voor de zomer uitzetten. Zodra hier meer over bekend is gaan we dit ook nog melden.”

Lezingen en Paneldiscussie

Columnist, schrijver en Keynotespreker Rob Adams hield vervolgens een lezing over de veranderende samenleving en omgeving. Er was ook een paneldiscussie over bedrijvigheid, maintenance, de Brabantse wal en de sterke dorpen. Hierin gingen Kees Jan de Vet (dijkgraaf Waterschap Brabantse Delta), Ingeborg Roks (Tante Louise), Erwin van Beljouw (Commandant Air Support Command Koninklijke Luchtmacht) met Marlies en Rob in gesprek over deze thema’s. Er was ook ruimte om vragen te stellen, hiervoor gooide Marlies steeds een microfoonkubus het publiek in. Maar ook de antwoorden op de vragen van de QR-code werden bekeken. Bij vrijwel alle vragen ging de score gelijk op en werd nee ingevuld door 3%. Dit jaar zijn er nog meer bijeenkomsten voor de toekomstvisie, Dit wordt nog georganiseerd: 

*jongeren experience 

*enquete voor inwoners en betrokken bij onze gemeente

*100 gesprekken met inwoners door gemeenteraad 

* College b&w organiseren gesprekstafels.

In 2025 komt er een slotconferentie

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief