Zo werd de glijbaan na het weekend aangetroffen.
Zo werd de glijbaan na het weekend aangetroffen. Foto: Basisschool de Pontus

Leurse scholen worstelen ‘s avonds met overlast op het schoolplein

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Van achtergebleven rommel tot vernielingen: op het plein van de basisscholen aan de Gruiterstraat weet je niet wat je ‘s ochtends aantreft. Vorige week maandag was het flink raak: De glijbaan zat volgestopt met zand, voor basisschool De Pontus was dit de druppel die de emmer deed overlopen, zij zochten contact met De Bode.

“Wij hopen dat er de door publiciteit wat meer sociale controle komt,” vertelt Vincent van Oers, directeur van basisschool de Pontus. “We hebben ouders al aangesproken en de meeste bewoners rondom de school. We hebben nauw contact met de politie, ze komen extra controleren. Maar het helpt nog niet.” Het schoolplein wordt ‘s ochtends vaak rommelig aangetroffen, vertelt hij. “De papiercontainer wordt leeggehaald, er liggen verpakkingen en we zien dat er met stenen gegooid is. De glijbaan hebben ze met moeite afgesloten, de zandbak is leeggeschept, daar zijn voorwerpen voor gebruikt. Dit is niet iets dat je in tien minuten doet.”

Directrice Yvonne van Haaren van basisschool De Leest, die hetzelfde plein gebruikt, bevestigt de problemen. “We vinden ‘s ochtends vaak veel rommel, maar het is wel echt een zomer probleem. Zodra het weer beter wordt zijn er jongeren te vinden. Dat is op zich geen probleem, als ze ze zich maar netjes gedragen.” Het schoolplein is aangelegd met geld van Jantje Beton en is een openbaar plein. “Behalve van tien uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends. Maar het hek is maar één meter hoog, daar klim je zo overheen,” legt Van Oers uit.

Wij hopen dat er in de buurt wat meer sociale controle komt

Op het plein hangen camera’s, maar het is niet zo dat de scholen continu de beelden in de gaten kunnen houden. “De camera’s zijn van de gemeente Etten-Leur, zij kunnen de beelden uitlezen,” zegt Van Oers. “De camera’s lijken weinig indruk te maken. We zien dat de camera’s verdraaid worden.” Recent zijn jongeren ‘s avonds binnengeweest bij De Leest. Van Haaren: “Er lag een tafel meer tekeningen van leerlingen, deze zijn beklad. We hebben een deur die mogelijk niet goed afgesloten was, maar daar hebben we inmiddels aanpassingen aan gedaan.” “Tot op heden valt de financiële schade mee,” zegt Van Oers. “Er is niet veel kapot maar het kost wel tijd om het plein weer op orde te maken. De conciërge is soms twee uur bezig om het plein op te ruimen.”

De scholen willen het schoolplein volgend jaar graag vergroenen, dat kan met behulp van een subsidieregeling van de gemeente. “Maar helaas staan er wel wat dingen op de tekening waar ik aan twijfel,” zegt Van Oers. “Plantjes en boompjes kunnen zo weer vernield worden. “Het klopt dat je nu geen moestuinbak op het openbare plein kunt zetten,” zegt Van Haaren. “Maar we houden er met de aanleg van het nieuwe plein rekening mee, we kiezen voor wat grotere planten.”

Van Haaren gaat het liefst het gesprek aan met de jongeren die ‘s avonds op het plein zitten. “We zijn soms ‘s avonds aanwezig om te vergaderen. Dan spreken we de jongeren ook aan, wat doe je hier? Laat je het netjes achter? Wij willen ook weer fijn spelen morgenochtend.” Als het over het vernieuwen van het schoolplein gaat: “Ik heb ook aan de jongeren gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Inmiddels hebben we een basketbalnet geplaatst en een tafeltennistafel staat op het wensenlijstje voor het nieuwe plein. Ook vragen we ouders die de jongeren herkennen om hun ouders aan te spreken en te laten weten dat hun kind hier ‘s avonds zit.”

De politie heeft sinds eind maart op twee dagen meldingen gekregen van omwonenden, op 28 maart is er niemand aangetroffen, op zaterdag 6 april werd er ook melding gemaakt van overlast jeugd, er is geen aangifte gedaan maar het inbraakalarm ging toen wel af. Er zijn verder geen meldingen of aangiftes bekend. Deze week is het meivakantie, maar de controle op en rond het plein is groot. “De kinderopvang is geopend, de conciërge is iedere dag aanwezig en ook collega’s moeten af en toe op school zijn,” legt Van Haaren uit. “Ouders die mails of appjes sturen als ze iets op het schoolplein zien, willen we vragen direct contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Dan kunnen zij een dossier opbouwen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief