Begraafplaats Middelburg
Begraafplaats Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

Wethouder Louws heeft de voorgenomen regeling op 29 januari 2024 in een informatiebijeenkomst voor nabestaanden van KNIL-militairen toegelicht. Vanaf 30 januari kon men KNIL-graven en andere gaven van personen van de eerste generatie aanmelden via onze website. Mede aan de hand van de aanmeldingen, is een inventarisatie gemaakt en de regeling definitief opgesteld.  Binnen de Molukse gemeenschap in de gemeente Middelburg bestaat behoefte aan erkenning en eerherstel voor de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Door het vrijstellen van de grafrechten erkent de gemeente Middelburg de inzet van de KNIL militairen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. En het leed van deze KNIL-militairen en hun gezinnen zowel tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd als na hun aankomst in Nederland.

Markeringen en herdenkingsmonument

De regeling houdt in dat de grafrechten voor KNIL-militairen worden vrijgesteld met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2050. Naast de KNIL-militairen geldt de regeling ook voor andere volwassenen die in 1951 gedwongen naar Nederland zijn gekomen. Dit betekent dat de gemeente de kosten voor grafrechten in deze periode overneemt van de nabestaanden. Het college heeft de intentie uitgesproken om de regeling na 2050 weer te verlengen.  Aanvullend krijgen de graven van KNIL militairen een markering, zodat het graf herkenbaar is als een graf van een KNIL-militair. Op de begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk in Middelburg wordt een herdenkingsmonument geplaatst voor KNIL-militairen.   

Informatie en participatie

Tijdens de informatiebijeenkomst van 29 januari hadden nabestaanden de gelegenheid vragen te stellen en is een toelichting gegeven over het aanmeldproces. Nabestaanden kunnen via www.middelburg/knil graven aanmelden die in aanmerking komen voor deze regeling. Op het aanmeldformulier kunnen zij suggesties doen voor het ontwerp van de markeringen bij de graven en het herdenkingsmonument. Daarnaast is het mailadres knil@middelburg.nl aangemaakt waar nabestaanden hun vragen kunnen stellen en suggesties kunnen geven. 

Op basis van de suggesties van nabestaanden worden de definitieve ontwerpen gemaakt voor de markeringen bij de KNIL-graven en het monument. Dit gebeurt in samenspraak met de Molukse wijkraad en de werkgroep KNIL die ook geholpen heeft bij het onderzoek naar het aantal KNIL-graven. Het collegebesluit wordt gecommuniceerd aan belanghebbenden en nabestaanden die een graf hebben aangemeld voor de regeling. Nabestaanden van graven die in aanmerking komen voor deze regeling maar deze nog niet hebben aangemeld, ontvangen een brief om hen nogmaals te attenderen op het bestaan van deze regeling.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief