Route Zeelandia-Run 2024
Route Zeelandia-Run 2024 Foto: PR

36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

De Zeelandia-Run is oorspronkelijk opgezet om vooral de thuiswonende (geestelijk) mindervalide medemens een plezierige dag te bezorgen door hen in een zijspan of trike door het Zeeuwse landschap rond te rijden. Dat de passagiers een prachtige dag hebben zien de chauffeurs ieder jaar weer aan al die glunderende gezichten in het zijspan naast zich. Het idee van een dergelijke toertocht ontstond in Engeland en is inmiddels door veel organisaties op het vasteland van Europa overgenomen. Ook in Nederland zijn initiatieven ondernomen tot het organiseren van dergelijke ‘Runs’. Bij deze runs stelt een bezitter van een motor met zijspan of een trike (driewielig voertuig) zijn voertuig beschikbaar voor een recreatieve toertocht met de passagier in het zijspan of achterop de trike een medemens met een (geestelijk) beperking. De motorrijder zorgt die dag voor de begeleiding van de hem toegewezen kandidaat, of samen met een begeleider die meerijdt in de Touringcar en/of zijspan/trike (indien mogelijk).

Sponsors

De zijspanrijders met hun familie komen uit diverse landen veelal de dag voorafgaande aan de rit in Vlissingen bijeen. De kosten van dit vervoer alsmede die van de tocht zelf worden door de zijspanrijders zelf gedragen. De overige kosten van de dag (excl. de feestavond) worden gedekt door bijdragen van de sponsors en mensen die het evenement een goed hart toe dragen. Ook dit jaar zal de tocht plaats vinden onder begeleiding van het Korps Landelijke Politiediensten, ANWB/wegenwacht en medewerkers van het Rode Kruis. En natuurlijk zijn de eigen verkeersregelaars ook weer van de partij.

Feestavond

De route zal ons dit wederom jaar door het mooie Zeeuwse landschap voeren met een lunchpauze bij Damen Yachting te Vlissingen. De lengte van de tocht bedraagt zo’n 125 km en duurt een kleine zeven uur. Er wordt gereden met een snelheid van ca. 50 km. per uur onder colonnevoorrang zodat de tocht ongehinderd kan worden verreden. Vertrokken wordt om 09.30 uur vanaf het Stadhuisplein te Vlissingen. Op dezelfde plaats worden de stoet terug verwacht om ca.17.00 uur. Aansluitend is er een feestavond voor de motorrijders, begeleiders en deelnemers aan deze rit. Het feest vindt plaats in De Grote Zaal van de Lammerenburcht te Vlissingen.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief